Vláda se shodla na vyšším zdanění hazardu, zvýší se i poplatek za hrací automaty

Vláda schválila vyšší zdanění hazardu. Koalice nakonec našla řešení i přes rozdílné názory stran. Vyšší má být i poplatek za hrací automat. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jde o provizorní řešení na dobu, než se podaří v Parlamentu schválit novou koncepční změnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády | Foto: Vláda České republiky

Ministři se ujali původního návrhu poslance hnutí ANO Jana Volného, který ve sněmovně zablokovala TOP 09. Ta trvala na tom, aby daně upravila přímo vláda. Sobotkův kabinet tak připravil novelu, která víceméně kopíruje poslanecký návrh.

„Je to v zásadě návrh, který jsme převzali z Poslanecké sněmovny, navrhuje zvýšení sazeb z hazardu v závislosti na jeho společenské škodlivosti. Navrhujeme tedy dvě sazby 23 a 28 procent,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provozovatelé hazardu budou zřejmě platit vyšší daně. Shodla se na tom vláda. Jednání sledovala redaktorka Věra Masopustová

Nižší se má vztahovat na loterijní a kurzové sázky, vyšší sazba na hrací automaty. Za automat bude jeho provozovatel také denně platit místo současných 55 platit 80 korun, jak navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

To se ale nelíbilo KDU-ČSL. Podle křesťanských demokratů, kteří navrhovali poplatek 75 korun, to bylo moc a podpořilo by to vznik černých heren a rozkvět kvízomatů. Nakonec ale došlo k dohodě.

„My jsme měli nějaký odhad, ale ministerstvo financí přišlo s výpočtem, který jasně ukazuje, že daňová výnosnost je zhruba stejná, tedy, že neutrpí rozpočet. Zároveň nám tolik nebudou unikat peníze do šedé ekonomiky. A za třetí, bude tam shodná daňová sazba s velkým zákonem, který již vládou prošel a je ve sněmovně,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Zrychlené projednání

Vláda chce hazard víc zdanit už od příštího roku. Sobotka informoval, že požádá sněmovnu, aby projednala novelu loterijního zákona ve zrychleném čtení.

„Rád bych vyzval opoziční strany, protože vláda vyhověla jejich významné připomínce, a je to předloženo už jako vládní novela, aby nebránily rychlému projednání tohoto návrhu,“ uvedl Sobotka.

„My jsme ho předložili v paragrafu devadesát. Pokud žádná z opozičních stran nebude zákon blokovat, sněmovna o něm může hlasovat jednou, můžeme ho schválit rovnou,“ upozornil premiér.

Pokud opozice projednání zákona znovu nezablokuje, a v případě, že sněmovna podpoří takzvané zrychlené projednávání, mohli by poslanci rozhodnout během několika příštích týdnů. Pak bude záležet na Senátu a prezidentovi.

Zaměstnanci v loterijním průmyslu sepsali petici

Pracovníkům v loterijním průmyslu se zvyšování daní nelíbí. Připomínají, že loterijní je to byznys jako každý jiný, a pokud stát potlačí herny a herní přístroje, dá podle nich prostor zatím neregulovanému internetovému hraní nebo černým hernám.

„Protestujeme proti neúměrnému zvyšování daní, které je jednostranné. Aby nedocházelo k neustálému dalšímu a dalšímu zakazování nulovými tolerancemi a podobně,“ uvedla už dříve mluvčí iniciativy Loterie bez hazardu Jarmila Novotná.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme