Brambor je letos málo, podražily o více než sto procent

12. říjen 2015

Letošní vysoké teploty a extrémní sucho se odrazily snad ve všech oblastech pěstitelství a chovatelství. A potvrzují to i výnosy brambor. Ať už jde o brambory na škrob nebo na jídlo, letos byla jejich úroda hodně špatná a zemědělci zvedli ceny.

Letošní sucho se podepsalo na kvalitě a množství brambor. Potvrzují to i zemědělci na Klatovsku, které vždy bývalo významnou bramborářskou oblastí. Dnes už tam brambory pěstuje jen několik podniků a soukromých zemědělců a většinou se věnují průmyslovým nebo sadbovým odrůdám. Konzumní brambory pak mají především pro své zaměstnance. I když třeba ve Velhaticích si je i letos mohou lidé koupit. Ovšem za vyšší cenu než loni.

Sklad tamní zemědělské společnosti pojme až 2300 tun brambor, letos ale ve Velharticích sklidili jen necelých 1600 tun. Brambory tam letos pěstovali na zhruba 72 hektarech půdy, většinu z té plochy věnovali novošlechtění brambor a také udržovacímu šlechtění, konzumních brambor sázeli minimum. Většinou to jsou odrůdy Monika, David a Jasmína.

„V letošním roce je menší sklizeň brambor, je to zhruba o 25 až 30 procent a tomu odpovídají i ceny konzumních brambor, které jsou vyšší, než jsou obvykle. Pokud je to prodej ze dvora, to znamená malé množství kolem 20 kilo jednoho metráku, tak se ta cena pohybuje od 8 do 12 korun. Loni to byla cena okolo 5 korun. Je to víc jak stoprocentní nárůst," uvedl ředitel velhartické zemědělské společnosti Viktor Kopačka.

Málo brambor sklidili letos také v Měčíně nebo v Malém Boru, kde se specializují na průmyslové brambory a úroda letos byla poloviční. Podle pěstitelů se ale lidé nemusejí bát, že by byl brambor v obchodech nedostatek. V Evropě se jich prý urodilo dost a na našich pultech jsou většinou právě brambory z dovozu.

Sucho se podepsalo na množství i velikosti brambor. Velká část úrody tak odpadne v třídírně, protože hlízy nesplňují požadavky na kvalitu a vzhled. Takové brambory jsou pak označeny jako krmné nebo se prodají jako odpadní.

autor: en
Spustit audio