Odchyt toulavých koček je někdy o život

13. říjen 2015

Na jihu Čech dlouho chybělo zařízení, které by se staralo o toulavé kočky. To byl hlavní důvod, proč před šesti lety vznikla organizace Kočky České Budějovice.

Jak ale vysvětluje předsedkyně Martina Pohorská, nejde o klasický útulek. „Máme domácí depozita, to znamená, že kočky bydlí přímo s námi doma,“ říká. Počet členů organizace se pohybuje kolem patnácti.

Odchyt toulavých koček není vždy jednoduchý. Objevují se i případy, kdy zdivočelé nebo zraněné zvíře své zachránce napadne. To se stalo i Martině Pohorské. „Asi před půl rokem jsme museli odchytávat patnáct toulavých koček a jedna z nich se na mě vrhla. V tu chvíli jsem byla ráda, že mám na očích brýle, zakousla se mi do hrudníku,“ popisuje zážitek kočičí teta.

Organizace Kočky České Budějovice funguje hlavně díky drobným dárcům. „Máme pár stálých finančních podporovatelů, občas se najde i někdo nový, ale samozřejmě sháníme jak finance, tak pomoc materiální,“ dodává Martina Pohorská.

Pomoci tak můžete i nákupem kočičího krmení nebo darováním použitých hraček a škrabadel. Podrobnější informace včetně telefonického spojení najdete na internetových stránkách organizace kockycb.cz.

Jak přesně vypadá odchyt a následná socializace agresivních koček? Je kastrace řešením nekontrolovaného množení kočičí populace? To a mnoho dalšího se dozvíte v pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.