Vědci chtějí léčit ještě nenarozené děti pomocí kmenových buněk

Švédští a angličtí vědci zahájí v lednu první klinické testy, během kterých se pokusí léčit ještě nenarozené děti pomocí kmenových buněk. Odborníci doufají, že se jim podaří zmírnit projevy takzvané nemoci křehkých kostí, kdy se děti už rodí se zlomeninami a časté fraktury jim komplikují i další život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Embryo na ultrazvukovém snímku

Embryo na ultrazvukovém snímku | Foto: Stockbyte

„Jde o velmi závažné onemocnění. Naším cílem je zjistit, zda léčba kmenovými buňkami v děloze dokáže zmírnit její symptomy a snížit počet zlomenin," uvedla pro BBC Lyn Chittyová z londýnské Great Ormond Street Hospital.

Vědci z této nemocnice a také z institutu Karolinska ve Stockholmu použijí v testu kmenové buňky z nedonošených plodů. Patnáct dětí je dostane ještě před narozením a také po narození, dalších patnáct pouze po narození. Vědci pak porovnají počet jejich fraktur s neléčenými pacienty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci chtějí léčit nemoc křehkých kostí u ještě nenarozených dětí pomocí kmenových buněk, Hostem ČRo byla Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV

„Léčba může nenarozeným dětem velmi pomoci. Kmenové buňky, to je úžasná věc, která teprve přichází do medicíny. Tady se předpokládá, že budou aplikovány buňky, které jsou schopny vytvořit zdravé kosti,“ říká ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, profesorka Eva Syková.

Podle ní je aplikace kmenových buněk pro nenarozené děti bezpečná. „Je možné vytvořit takové buňky, které nevyvolají žádnou imunitní reakci. V tomto případě to budou kmenové buňky, které budou připraveny pro ně a budou přijaty plodem. Myslím, že švédští vědci to už mají u dvou dětí vyzkoušené.“

Nemoc křehkých kostí (osteogenesis imperfecta) je genetická porucha, při které se lidé rodí s vadami pojivové tkáně. Postihuje přibližně jeden z 25 tisíc porodů.

V případě, že se dítě narodí s více zlomeninami, může být pro něj onemocnění smrtelné. Dětem, které přežijí, hrozí ročně až patnáct zlomenin, křehké zuby, poruchy sluchu a růstu.

„Je to porucha kolagenu, určité látky, která je důležitá pro správnou tvrdost kostí. A u těchto dětí jde o vrozenou vadu, kdy je tento kolagen špatný. A jestli se tam dodají už v rané fázi kmenové buňky, které budou produkovat zdravý kolagen, mohou se kosti vytvořit normální, což se vlastně už i prokázalo,“ vysvětluje profesorka Syková.

„Nakonec i my máme v České republice zkušenost. Náš ústav inicioval klinickou studii, kde se právě takto vyztužují kosti, aby se tam vytvořila plnohodnotná kost u dospělých pacientů,“ upozorňuje.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme