Íránský parlament schválil mezinárodní dohodu o mírovém využití svého jaderného programu

Íránský parlament schválil dohodu o jaderném programu. V červenci ji po 20 měsících dojednali diplomaté Íránu, stálých členů Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Ruska, Francie, Británie, Číny, a také Německa. Íránci ale trvají na tom, že mezinárodní inspektoři budou mít do vojenských zařízení země jen omezený přístup. Dokument musí ještě schválit Rada dohlížitelů složená s islámských duchovních a právníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iránský prezident Hasan Rouhání

Iránský prezident Hasan Rouhání | Zdroj: Reuters

Nejvyšší politický a duchovní představitel Íránu ajatolláh Alí Chameneí minulý týden prohlásil, že dohoda jeho zemi přináší jen nevýhody. Jakékoli další rozhovory se Spojenými státy diplomatům zakázal.

Teherán v dohodě nicméně slíbil, že svůj jaderný program bude používat jen k výrobě energie, a ne atomových zbraní. Světové mocnosti se na oplátku zavázaly, že zruší protiíránské sankce.

Po mnoha letech neshod a zpřísňování protiíránských sankcí se atmosféra změnila, když byl v roce 2013 prezidentem zvolen umírněnější Hasan Rúhání. Vyjednáváním pověřil zkušené diplomaty a Íráncům slíbil, že dosáhne zrušení sankcí. To bylo hlavním motivem toho, že vyjednávači nakonec přistoupili na podmínky partnerů.

Írán od počátku rozvorů tvrdí, že o výrobu jaderné zbraně neusiluje.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme