Rakovnické muzeum bojuje o záchranu domku, který připomíná Alici Masarykovou

Budoucnost domu Alice Masarykové v Lánech je nejistá. Zakladatelka Československého červeného kříže a dcera prezidenta Masaryka nechala postavit dům na své náklady v roce 1928 a desítky let v něm fungovala poradna pro matky s dětmi. Červený kříž ale o budovu nestojí a Středočeský kraj na jeho koupi zatím nenašel peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alice Masaryková

Alice Masaryková | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

„Protože domek sloužil jako jedna z poraden pro matky s dětmi, k tomuto účelu byl i postaven, tak je zde rekonstrukce právě takové čekárny pro matky s dětmi z období první republiky,“ popisuje ředitelka rakovnického muzea Magdalena Elsnicová Mikesková.

Pamětní síň Alice Masarykové je malý domek v Lánech. Vlastní ho Červený kříž, expozici ale provozuje rakovnické Muzeum TGM. Právě pro něj má podle ředitelky dům zvláštní význam. Návštěvníci v něm uvidí třeba různé černobílé fotografie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakovnické muzeum bojuje o záchranu domku Alice Masarykové. Podrobnosti zjišťovala Kateřina Havránková

„Chtěli jsme ukázat bohatou činnosti organizace, která se konala právě díky podpoře zakladatelky Československého červeného kříže Alice Garrigue Masarykové,“ říká Magdalena Elsnicová Mikesková.

Český červený kříž pro budovu nemá využití. Nechtěly ho ani oblastní organizace, a tak už je řadu let na prodej.

„Je příliš malý. Pro muzeum Červeného kříže bychom si představovali nějakou jinou expozici, podstatně větší a odpovídající významu naší organizace,“ vysvětluje jeho ředitel Úřadu Českého červeného kříže Josef Konečný.

Podle odhadu starého několik let by dům i s pozemky stál 1,4 milionu korun. „My jsme to nabídli ke koupi jedinému subjektu, a to je Muzeum TGM. Nikdy jsme nenabízeli nikomu jinému, ale bohužel muzeu jako organizaci Středočeského kraje se dosud nezdařilo si zařídit, aby kraj uvolnil prostředky na koupi,“ dodává ředitel.

Kraj má koupi domku v plánech investic

Zatímco se vyjednávání protahují, budova by přitom už potřebovala novou střechu a další opravy. Krajský radní pro kulturu za KSČM Zdeněk Štefek ale říká, že po letech váhání by vila mohla konečně změnit majitele.

„My jsme požadovali prostředky na nákup domu již v plánu investic minulé roky, zatím v širším výběru priorit. V současné době jednáme o rozpočtu a investicích na příští rok a dům Alice Masarykové se dostal do užšího výběru naší kapitoly,“ upřesnil Zdeněk Štefek.

Muzeum TGM v Rakovníku by koupi uvítalo. „Možností by bylo i víc. Co se týče koupi domu, tak tou nejhorší se nám zdá, pokud by se majitelem stal někdo, kdo by to pak používal jen k soukromým účelům,“ zdůrazňuje ředitelka muzea Magdalena Elsnicová Mikesková.

Pamětní síň Alice Masarykové a Československého červeného kříže v Lánech | Foto: Kateřina Havránková

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme