Na Lesbu mají dvojí ceny. Jedny pro místní, druhé pro uprchlíky

12. říjen 2015

Řecký ostrov Lesbos funguje coby hlavní přestupní stanice uprchlíků ze zemí Blízkého východu do Evropy. Svou polohou blízko tureckých hranic je nejsnadnějším bodem na cestě z Turecka do Athén nejen pro Syřany, ale také Pákistánce, Iráčany nebo Bangladéšany. Hostem pondělního On Air byl rodilý Španěl Juan Carlos, který na Lesbu už několik let žije, a s tamější aktuální uprchlickou situací tak má přímou osobní zkušenost.

V jakých relacích se pohybují ceny za nelegální přeplutí z Turecka na řecký ostrov? „Klasické ceny trajektů, které operují dvě turecké společnosti, jsou deset EUR za zpáteční lístek z Řecka a třicet EUR za zpáteční lístek z Turecka. Ale když jste emigrant a nemáte žádné dokumenty, logicky nemůžete překračovat hranice legálně. Slyšel jsem, že turecká mafie si účtuje okolo 2500 EUR na osobu jenom za umístění na loď směr Lesbos.“ Počty uprchlíků na ostrově budou přitom podle Juana Carlose dál růst, protože množství lidí, kteří každý den připlují na ostrov z Turecka, je vyšší než těch, kterým se ve stejný den podaří odplout do Athén, což je mimo jiné dáno méně frekventovaným spojením trajektů z ostrova do řecké metropole.

Reakce místních obyvatel na uprchlíky prý nejsou tak vyhrocené, jako je tomu například v Maďarsku, ale i na Lesbu s sebou aktuální uprchlická vlna přináší různé problémy. Mnoho malých restaurací kolem hlavního přístavu ostrova například zavedlo dvojí ceny, které jsou pro uprchlíky často několikanásobně vyšší než pro místní, protože majitelé restaurací vědí, že Syřané mají hodně peněz. „Město se s tím snaží bojovat a restaurace začalo pokutovat, ale ony v tom pokračují dál, protože se jim to i přes ty pokuty pořád vyplatí. Aktuálně jsou tak po celém přístavu vyvěšené ceny jídla – chleba, ovoce, vody v řečtině, arabštině i angličtině, aby uprchlíci měli jasnější představu o reálných cenách a nenechávali se restauracemi a obchody okrádat,“ říká Juan.

03489846.jpeg

Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se, jak vypadá aktuální situace v uprchlických táborech na ostrově i jaký Juan Carlos předpokládá vývoj v migrační vlně mezi Tureckem a Řeckem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka