Oldřich Kužílek: Hlavně nevzbudit zájem

13. říjen 2015
Glosa

My lidé nevíme, jaký je ten druhý, jaká skutečná povaha a úmysly se v něm skrývají za vnější fasádou. Máme o druhých jen dojmy. Ty si každý nosí sebou.

Nejlepší je, když dojem spí. Když o sobě žádný dojem nevzbuzujete. Protože až ho vzbudíte, začne být dojem čilý, neposedný, držet se vás jako klíště a nikomu nevysvětlíte, že je to jen špatně vzbuzený dojem.

Své o tom ví poslanec Kalousek. Kdykoli se ve sněmovně pustí do ministra financí Babiše, vzbudí v něm dojem, že je nalitý. Svým dutým, hlubokým hlasem, huhlavostí a podebraným kukučem ten dojem vzbudí i u jiných. Aby takový dojem vyvrátil, nezbývá mu, než jít za doktorem, aby mu potvrdil, že je střízlivý.

Pan Kalousek tak vyvíjí metodu, jak se bránit špatně probuzeným dojmům. Jde o metodu tří p: neboli předběžně připravené potvrzení.

Učte se od Kalouska. Než někam vyrazíte, rozmyslete si, jaký dojem byste mohli vzbudit. Protože až ho vzbudíte, dojem začne být čilý, neposedný, držet se vás jako klíště a nikomu nevysvětlíte, že je to jen vzbuzený dojem. Typické situace, kdy vás může nečekaně potkat vzbuzení dojmu, je za volantem na silnici, v obchodě, v městské dopravě. Za volantem můžete v policejní hlídce vzbudit dojem, že jste pod vlivem. V obchodě vzbudíte dojem u ostrahy, že jste něco ukradli. V městské dopravě nebo ve vlaku probudíte dojem revizora, že jste černý pasažér.

A tady nastoupí metoda PPP. Je třeba mít dopředu pro takový případ připravené potvrzení o pravém opaku čehokoliv. Když vás zastaví policejní hlídka, abyste dýchli, vytasíte se potvrzením od lékaře, psychiatra, psychologa a šamana, že nejen že alkohol nepijete, ale dokonce máte takovou poruchu metabolismu, kvůli které je pro vás i sebemenší množství lihu smrtelné.

V obchodě se při kontrole tašky prokážete potvrzením od České obchodní inspekce, že jste kontrolor efektivity ostrahy zboží. A v tramvaji, autobusu nebo ve vlaku ukážete dobrozdání ministerstva dopravy, že jste si zaplatil dopravu všemi spoji všech dopravců na deset let dopředu i dozadu.

Ale nejlepší ze všeho je, když dojem spí a nikdo ho nebudí. Prostě se snažte žádný dojem nevzbuzovat. Pokud byste se pak náhodou stali poslancem Parlamentu, můžete řečnit donekonečna, aniž byste vzbudili dojem čehokoliv. A o to přece jde.

autor: Oldřich Kužílek
Spustit audio