Mladí fotbalisté bojují o Pohár Josefa Masopusta, mají už ale jiné vzory

Nový ročník celorepublikového fotbalového turnaje středoškoláků začal poprvé už bez svého patrona, který v červnu zemřel. Pohár Josefa Masopusta zůstává a měl by udržovat při životě odkaz vicemistra světa z Chile, prvního českého držitele Zlatého míče a symbolu fair play, což ale bude mezi účastníky hodně těžké. Masopusta už totiž moc neznají a mají jiné vzory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Masopust dobře ví, jaké to je hrát fotbal v Brazílii

Josef Masopust dobře ví, jaké to je hrát fotbal v Brazílii | Foto: Václav Tvarůžka

„Ráda bych, aby se fair play dostalo do povědomí současné mládeže, ale oni ty hodnoty moc nevyznávají. Frajer je ten, kdo dal čelem hlavičku někomu schválně, jako byl Zidane,“ říká Ivana Černohorská z Asociace školních sportovních klubů, hlavní pořadatelka pražské části Poháru Josefa Masopusta.

Slavný český fotbalista už dnes rozhodně není vzorem mladých sportovců, ale není to jen problém časový, ale i geografický. Dnešní dorostenci si hráčské vzory hledají spíš v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešní mladí fotbalisté mají jiné vzory než Josefa Masopusta, o jehož pohár budou bojovat, Masopustovy hodnoty jim ale úplně cizí nejsou. Více Jan Kaliba

Třeba pro studenty a brankáře Josefa a Pavla ze Střední průmyslové školy na pražském Smíchově jsou to Manuel Neuer z Bayernu a Thibaut Courtois z Chelsea – uznávají jejich styl i aktivitu. Hráčskými vzory jsou pro ně třeba Messi, Ronaldo nebo Neymar.

Příběh Josefa Masopusta ani jeho úspěchy a hodnoty, které zosobňoval, dnešní mladí fotbalisté navíc příliš neznají. To však neznamená, že by jim byly úplně lhostejné.

Příkladem je kauza současného českého reprezentanta Davida Limberského, který nedávno řídil v opilosti, k čemuž generace Josefa Masopusta ani neměla ani moc příležitostí, protože třeba kapitán tehdejšího národního týmu Ladislav Novák jezdil na zápasy tramvají.

„Ať už politická, nebo herní reprezentace v různých druzích sportu příliš lidi nemotivuje, aby se starali o fair play, ale hlavně aby z některých věcí co nejvíce vytěžili. Když se ale podívám na Limberského, většina kluků říká, že je vůl,“ upozorňuje Miroslav Včelař ze Střední obchodní školy Drtinova v Praze 5.

„Kluci jsou na jednu stranu motivováni penězi a tím, aby prosazovali především sami sebe, ale myslím si, že jsou schopni vnímat, že některé věci jsou za hranou a že takto asi nevypadá správný reprezentant alespoň po stránce toho, co předvádí mimo hřiště,“ dodává.

Josef Masopust | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme