Plzeň zvýší podporu sportu výnosy z hazardu

13. říjen 2015

Městská kasa získala neplánované peníze z hazardu, zastupitelé je chtějí investovat do podpory sportu, oprav městských bytů a také na úpravy zimního stadionu.

Neplánovaná finanční injekce do rozpočtu činí zhruba čtyřicet milionů korun. Původně počítalo s tím, že městská kasa z heren a kasin dostane zhruba sto milionů. Z této částky měly dostat 78 milionů městské obvody a 22 milionů magistrát. Teď se ale příjem zvýší.

Tento nečekaný čtyřicetimilionový bonus pomohly zajistit pokuty od společností zabývajících se hazardem, důvodů bylo ale víc. Některé nepovolené herny kvůli zdlouhavé administrativě stále ještě fungují, a tak z nich dál jdou peníze. A neklesá ani počet herních automatů.

„Ministerstvo financí nekoná tak intenzivně, aby byly rušeny povolené adresy (herní provozovny, pozn. red.) nebo respektive adresy, které my jsme vygenerovali jako nepovolené. Stále ještě probíhají nějaké soudní spory, takže nejsou ještě úplně všechny adresy zavřeny a samozřejmě přístroje se ze zavřených adres stěhují na povolené. Takže nám počet přístrojů tak nějak příliš neklesá," vysvětlil náměstek primátora Pavel Kotas.

Peníze, které se nad očekávání vyberou, chce město rozdělit na různé účely. Částka 13,5 milionu korun půjde na podporu sportu ve městě. Jeden milion pak navíc magistrát pošle do komise pro sport a mládež. Ta se každý rok zaměřuje na podporu širokého spektra sportovců, a to jak velkých klubů nebo jednot, tak i menších klubů, které zastřešují karatisty, otužilce, jachtaře atd. Městský příspěvek komisi se tak z původních devíti milionů korun zvedne na deset.

Další peníze pak půjdou na sportoviště. Po dohodě s obvody převede magistrát 3,5 milionu korun do fondu určeného na rekonstrukce a obnovy menších sportovišť. Na tyto účely budou také jednotlivé obvody uvolňovat deset procent ze svých příjmů z hazardu. Dalších devět milionů korun, které se navíc vybraly z hazardu, chce radnice dát na investice do zimního stadionu. Pomoct by měly hlavně zvýšit bezbariérovost objektu, upraví se tribuny a pořídí výtah.

Na neinvestiční akce související s podporou sportu počítal původně odsouhlasený rozpočet města s částkou 10,9 milionů korun. Část peněz slíbilo město na náhradní hřiště TJ Slovan a další výdaje jsou pak plánovány na investice do fotbalového stadionu, plaveckých bazénů, házenkářské haly, atletického stadionu, hokejbalové haly nebo zimního stadionu.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Lucie Sichingerová
Spustit audio