Němci plánují na hranicích zřídit tranzitní zóny pro azylová řízení s uprchlíky

Němečtí konzervativci kancléřky Angely Merkelové plánují na hranicích zřídit tranzitní zóny pro azylová řízení s uprchlíky. Podle ministra vnitra Thomase de Maiziera si chce Německo i nadále udržet přehled o tom, kdo do země přichází. Německo provádí už měsíc kvůli velkému přílivu uprchlíků kontroly na svých hranicích s Rakouskem. Ze stejného důvodu hlídají své hranice i další země střední a jihovýchodní Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroly na hranicích s Rakouskem příliv migrantů do Německa nijak výrazně neomezily

Kontroly na hranicích s Rakouskem příliv migrantů do Německa nijak výrazně neomezily | Zdroj: Reuters

„CDU a CSU v příštích dnech vypracují návrh na vznik tranzitních center na hranicích a do konce týdne ho odsouhlasí. Uvidíme, jak se k němu pak postaví ostatní,“ oznámil bavorský premiér Horst Seehofer.

Systematické kontroly se provádějí pouze na hranicích s Rakouskem, přes které vede hlavní uprchlický tah do Německa. Země kontroly prodlouží až do začátku listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé strany CDU a CSU plánují na hranicích zřídit tranzitní zóny pro azylová řízení s uprchlíky. Více od Pavla Poláka a Filipa Nerada

Důvodem prodloužení je podle ministra vnitra Thomase de Maiziera to, že žadatelé o azyl stále přicházejí ve velkých počtech. Německá policie uprchlíky eviduje přímo na hranici, odkud je rozváží do jednotlivých spolkových zemí.

Podle Maiziera si chce Německo nadále udržet přehled o tom, kdo k nim do země přichází.

Německo kontroluje také hranice s Českem, zejména sasko-českou hranici. Na dálnici A17 se zpravidla kontrolují dodávky a kamiony, které mohou v nákladovém prostoru převážet uprchlíky.

Podle vládní prognózy přijde letos do Německa až 800 000 běženců, což je oproti loňsku asi čtyřnásobek. Mnohé odhady ale hovoří o tom, že by do Německa mohlo letos dorazit až 1,5 milionu migrantů.
Zdroj: ČTK

Své hranice kontrolují i další evropské země – k rozsáhlým opatřením přistoupilo zejména Rakousko, které plošně hlídá své hranice s Maďarskem, Slovenskem, Slovinskem a v menší intenzitě i s Itálií.

Kontroly na hraničních přechodech s Rakouskem a Maďarskem provádí také Slovensko. Na Balkáně jsou zpřísněné kontroly na přechodech z Chorvatska do Slovinska a na chorvatsko-srbských hranicích.

Přijímání uprchlíků rozděluje Francouze, obyvatelé některých obcí žádají referendum

Číst článek

Namátkové prohlídky se většinou osobních aut nedotknou. Zpřísněný režim na hranicích tak vede hlavně k vytváření kolon. Kromě hlavních tahů přes rakousko-německou hranici musí motoristé počítat se zdržením na cestě z Vídně do Budapešti a do Bratislavy nebo na trase z Bělehradu přes Záhřeb do Lublaně.

Pavel Polák, Michaela Vydrová, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme