V České Lípě už sprejeři čmárají dokonce i na stromy

14. říjen 2015

Při projíždění Českou Lípou jsou vidět výtvory sprejerů skoro všude. Počet případů, které eviduje policie, už vzrostl proti loňsku o více než sto procent. Jde o dvacet šest případů, jen čtyři se podařilo objasnit. Vloni jich majitelé objektů nahlásili policii za stejné období pouze deset.

Nejvíce posprejovaných zdí a dalších ploch je v České Lípě. Sprejeři neváhají postříkat i sloupy veřejného osvětlení nebo dokonce stromy. Výjimkou není ani Jiráskova ulice, kde jsou čáranice skoro na každém domě. Člověk si toho všimne, až když se na to zaměří.

Nejčastější jsou takzvané tagy, což jsou značky jednotlivých sprejerů. „My jsme teď měli příležitost dvakrát chytit pachatele přímo u činu. Tento rok je úspěšný, protože jinak to většinou zůstává neobjasněné," říká zástupce velitele českolipské městské policie Antonín Doležal.

Sprejeři stříkají barvy na sloupky u plotů, elektrické rozvaděče, schránky, sloupy veřejného osvětlení., stromy. Podle Doležale jsou jejich výtvory skoro všude. V centru města se dokonce podařilo pachatele i dopadnout. Tentokrát nepomohly kamery, ale všímavost obyvatel.

„Hlídku zastavil jeden z náhodných kolemjdoucích a upozornil ji, že za rohem skupinka lidí sprejuje," vysvětlil Doležal.

Všechny stěny v Metelkově městě jsou pomalované graffiti

Česká Lípa má přitom místo, kde mohou sprejeři volně projevit své tvůrčí sklony. Je o podchod pod silnicí I/9. Tyto regulérní plochy ale některé nezajímají. Strážníci tam dokonce přistihli sprejera, který místo na povolenou plochu na zdi pomaloval chodník.

„Pokud jde o sprejerství tak tam městská policie koná hlavně preventivní činnost. Pokud je pachatel neznámý tak případ předáváme Polici České republiky. Vždy se jedná o trestný čin bez ohledu na způsobenou výši škody."

Se sprejery ve městě strážníci budou dál bojovat a podle velitele českolipských strážníků Vladimíra Jeníka chce využít několik způsobů. Říká: „Máme navýšený počet nočních hlídek. Rozšíříme také systém kamer v ohrožených lokalitách, kde by mohla probíhat tato kriminální činnost."

Dokonce ani dům a podloubí v těsné blízkosti městské policie neušlo pozornosti sprejerů. V podloubí je ale pachatele těžké chytit, jak podotýká Antonín Doležal. „Máme kamery směrované na přístupové vchody a tam jsme nic nezaznamenali. Pokud se jedná o toto podloubíčko, tak v něm je to naprosto anonymní."

Spustit audio