Detektivové si z Langerova bytu odvezli řadu materiálů. Detaily zveřejní v řádu dnů

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel v souvislosti s včerejším zásahem v Praze a Olomouckém kraji několik lidí. Detektivové prověřují krajské policejní ředitelství a jeden celostátní útvar. Včera zasahovali také v bytě exministra vnitra Ivana Langera, odkud si odvezli pytel plný dokumentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve chvíli, kdy Ivana Langera přivezli do Olomouce, střežilo jeho dům šest policistů v kuklách

Ve chvíli, kdy Ivana Langera přivezli do Olomouce, střežilo jeho dům šest policistů v kuklách | Zdroj: ČTK

Policejní prezidium ani olomoucké státní zastupitelství nechtěly vyšetřování blíže komentovat. Případ se pravděpodobně týká zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení. Podle Lidových novin se může týkat realitního trhu v Olomouci a dotačních programů.

„V tuto chvíli, protože se jedná o prvotní úkony, nemohu přesně komentovat, co všechno probíhá. Nicméně mohu říci, že v současné době se soustřeďují důkazní prostředky z výpovědí při podání vysvětlení některých osob,“ řekl včera odpoledne policejní prezident Tomáš Tuhý a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Detektivové si z Langerova bytu odvezli řadu materiálů. Detaily případu zveřejní v řádu dnů. Kauzu sledovala reportérka Veronika Hlaváčová

„Potvrzuji, že několik osob bylo zadrženo. Provádí se také domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor na několika místech v České republice.“

Konkrétní jména zadržených nechtěl komentovat. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval i na krajském policejním ředitelství.

„Mimo jiné byly úkony zaměřené také na prostory Policie České republiky, a to konkrétně v jednom z krajských ředitelství a také v jednom útvaru s celorepublikovou působností, které spadá pod policejní prezidium.“

Podnět dal někdo od policie

Ministr vnitra Milan Chovanec potvrdil, že údajné zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení oznámil přímo někdo od policie.

„Podnět k zahájení trestního stíhání uvnitř policie dala policie sama. Pro vedení policie to nebyla nová informace,“ dodal Chovanec.

Ivan Langer (1. 1. 1967 v Olomouci)
• vystudoval LF UPOL a PF UK
• 1991 vstoupil do ODS
• 1998 – 2006 místopředseda PS
• 2006 – 2009 ministr vnitra
• 2010 nesupěl ve volbách do PS
• 2012 složil advokátní zkoušky

Ministr vnitra chtěl od policejního prezidia také vědět, jestli nedochází k úniku informací směrem k novinářům. Média informovala třeba o zásahu v domě bývalého ministra vnitra Ivana Langera v Olomouci a u podnikatele Ivana Kyselého, Langerova přítele.

Právě z exministrova bytu si kriminalisté po víc než 12 hodinách odvezli pytel plný dokumentů. Langer nechtěl kauzu komentovat.

Policisté přivezli večer do Olomouce exministra Ivana Langera (vlevo), kterého dopoledne zadrželi v Praze | Foto: ČTK

Lidové noviny dnes ráno napsaly, že kauza, kterou policisté nazvali Vidkun, se týká realitního trhu v Olomouci a dotačních programů.

Česká televize ale včera uvedla, že se případ týká solární elektrárny Ševětín na Českobudějovicku. Ta funguje pět let a ročně vyrobí elektřinu pro asi osm tisíc domácností na jihu Čech.

Detektivové zasahují v Praze a Olomouci. Zadrželi řadu lidí včetně exministra Langera

Číst článek

Podle nedávných informací časopisu Respekt zmizelo při stavbě parku v Ševětíně 100 milionů korun. Stejnou sumu detektivové údajně zmrazili na účtech jednoho z hlavních garantů stavby elektrárny.

„Solární elektrárna v Ševětíně stála tři miliardy korun. Protekly tam obrovské peníze. Jedním z hlavních garantů stavby tohoto projektu, který si koupil ČEZ na přelomu let 2009 a 2010, byla firma se sídlem v Olomouci. Ta je personálně propojena s podnikatelem Ivanem Kyselým, který je zřejmě jedním z lidí, o které se policie zajímá,“ říká reportérka Respektu Jana Klímová.

Konkrétnější informace o zásahu by vyšetřovatelé měli sdělit do tří dnů, řekl včera policejní prezident Tomáš Tuhý.

Zásah se údajně týká jihočeské solární elektrárny Ševětín (na leteckém snímku z 12. října 2012) | Foto: ČTK

Největší solární elektrárny v Česku | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme