Detektivové ÚOOZ pokračují v zásahu v Praze a Olomouci. Obvinění zatím nepadla

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu i dnes vyslýchají podezřelé a svědky v kauze, která zasáhla také exministra vnitra Ivana Langera, jeho známého, olomouckého podnikatele Ivana Kyselého a některé z tamních vysoce postavených policistů. Jak uvedl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který případ dozoruje, žádné obvinění zatím nepadlo. Podle informací Respektu ale brzy budou obviněni první čtyři lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhý zleva je dům, kde sídlí firmy podnikatele Ivana Kyselého v centru Olomouce

Druhý zleva je dům, kde sídlí firmy podnikatele Ivana Kyselého v centru Olomouce | Zdroj: ČTK

„Policie má na obvinění 48 hodin od okamžiku zadržení. Obvinění tak může padnout dnes, nejpozději zítra. Podle informací Respektu, a musím říci, že jsou to velmi ověřené informace, budou obviněni především představitelé bezpečnostních složek. To znamená někteří vysoce postavení policisté,“ říká redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O informacích, které má týdeník Respekt o zásahu detektivů ÚOOZ proti vysoce postaveným policistům v Olomouckém kraji, mluvil jeho redaktor Jaroslav Spurný. Případ komentoval i senátor František Bublan z ČSSD

„Podle našich informací by to měl být náměstek krajského policejního ředitele Karel Kadlec, šéf hospodářského odboru v Olomouci Petrůj, a také by to měl být jeden člověk z Generální inspekce bezpečnostních sborů, který pracuje na pobočce inspekce v Olomouci. Obviněn by měl být také olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, blízký spolupracovník Ivana Langera, na kterého obvinění necílí,“ uvádí Spurný a dodává:

„Informací je ale málo, proto nevíme, za co mají být dotyční obviněni. Materiály, které policie při řadě domovních prohlídek našla, ale asi povedou k dalším obviněním.“

Vyslýchána je řada osob. Část zadržených byla po podání vysvětlení propuštěna, mezi nimi i bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

Ten Českému rozhlasu po propuštění potvrdil, že ho policisté v noci vyslýchali. Podle svých slov jim podal vysvětlení a řekl vše, co chtěli vědět.

„Nevím a doteď dost dobře nerozumím tomu, co se odehrálo. Ale nemohu se vyjadřovat, abych eventuálně nemařil úkony trestního řízení, které probíhají. Podal jsem vysvětlení,“ řekl Langer a dodal, že sám netuší, jakou roli v celém případu hraje.

Detektivové si z Langerova bytu odvezli řadu materiálů. Detaily zveřejní v řádu dnů

Číst článek

Kromě Langera, v jehož domě pobývali detektivové přes 13 hodin, se policie zaměřila i na jeho známého, olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Nedaleko domu v Olomouci, kde je Kyselý trvale hlášený, stojí i dnes policejní auto.

Zadržen prý byl rovněž náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec. Údajné úzké vazby Kadlece na Langera a Kyselého v minulosti prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vazby se měly podle informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, jež souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Inspekce však případ odložila.

Podle MF Dnes má zapečetěnou kancelář šéf Úřadu služby kriminální policie Milan Pospíšek a detektivové si došli také pro šéfa olomoucké hospodářské kriminálky Radka Petrůje.

Policie se zajímala i o Tomáše Uličného z olomouckého oddělení GIBS, detektivové prověřují také náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha.

Hejtman nedorazil do práce

Zásah probíhal i na olomouckém krajském úřadu. Hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD, kterého včera policie vyslýchala v jeho kanceláři, zrušil celý svůj dnešní program.

Podle mluvčí hejtmanství Kamily Navrátilové dnes Rozbořil nepřišel do práce: „Hejtman si dnes zrušil pracovní program. Události včerejšího a dnešního dne mám od policie zakázáno komentovat.“

Šéf strany Bohuslav Sobotka to nechtěl komentovat: „Pokud jde o postup policie v záležitosti nějakého vyšetřování, tak by to primárně měla komentovat policie. Primárně by to měli komentovat státní zástupci. Asi by to neměli komentovat politici.“

Kauzu žalobci otevřeli kvůli podezření z trestného činu podplácení, zneužití pravomocí a z přijímání úplatku. Čeho se konkrétně týká, nechtěl Ištvan zatím komentovat. Podle serveru Neovlivní.cz by se případ mohl týkat ovlivněných vyšetřování údajných finančních machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavby jezdeckého klubu.

Podle informací z dnešní tiskové zprávy na webových stránkách policie někteří z vyslýchaných zůstávají stále v zadržení. Vyšetřování bude probíhat ještě po celý den. Více informací slibují policisté zítra, na kdy plánují vydat novou tiskovou zprávu.

Kde zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v údajné korupční kauze | Foto: ČTK

Bývalého ministra vnitra Ivana Langera (vpravo) přivezla policie krátce před 19. hodinou k jeho domu v centru Olomouce | Foto: ČTK

ČTK, Blanka Černá, ČRo, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme