Střelec z košer obchodu v Paříži měl instrukce z Ameriky. Francie žádá USA o pomoc

Francouzská policie požádala americkou justici o pomoc s vyšetřováním útoku Amédy Coulibalyho. Muži, který na předměstí Paříže v lednu zastřelil policistku a čtyři zákazníky košer obchodu, poslal někdo před činem elektronickou poštou z USA instrukce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie obklíčila oblast u košer supermarketu ve východní Paříži, kde útočník drží rukojmí

Francouzská policie obklíčila oblast u košer supermarketu ve východní Paříži, kde útočník drží rukojmí | Zdroj: Reuters

Coulibalymu přišly ze Spojených států e-maily s instrukcemi k útoku krátce před tím, než se k činu odhodlal. Napsala to agentura AFP.

V e-mailech prý stálo, že má pracovat sám a útočit má opakovaně, třeba i na okraji Paříže, pokud to v centru města bude problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozadí lednové střelby v košer obchodu v Paříži mluvil zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Coulibaly spáchal svůj čin jen pár dní po krvavém útoku na redakci satirického magazínu Charlie Hebdo, takže v pařížských ulicích byla tehdy zesílená bezpečnostní opatření.

Autora e-mailů se teď policie snaží identifikovat. Agentura AFP napsala, že podle zdrojů blízkých vyšetřování vše ukazuje na syrské radikály.

Francouzští vyšetřovatelé už dříve uvedli, že se Coulibaly přihlásil k Islámskému státu. Kromě toho do Sýrie, kde tato organizace také působí, krátce před útokem uprchla Coulibalyho partnerka. Tu policie stíhá, protože měla Coulibalymu pomoci útok naplánovat.

Coulibalyho zabila policie při přestřelce při osvobozování košer obchodu.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme