Nejfotogeničtější památka Japonska. Na fotky se tu stojí fronty

Můžete jí projít suchou nohou i proplout na lodi. Záleží totiž, zda je zrovna odliv nebo příliv. Nejznámější japonská brána torii stojí v mořském zálivu u ostrova Icukušima, který proslavila stejnojmenná šintoistická svatyně. A dnes je tato památka nacházející se nedaleko japonské Hirošimy nejen na seznamu UNESCO, ale patří i k národním pokladům.

Několik mladíků postupně třese šestihrannou dřevěnou krabičkou a pak si vyndá tyčinku s číslem odpovídajícím jednomu z celkem 40 šuplíků ukrývajících toužebně očekávanou odpověď.

Za sto jenů, tedy asi dvacet korun, si ve svatyni Icukušima může svůj aktuální osud zjistit každý. Štěstí ale dnes mají svým způsobem všichni, kdo si tento šintoistický chrám pocházející původně už ze 6. století prohlížejí.

„Celý ostrov, který si vybraly tři dcery šintoistického boha bouří a moří, byl v minulosti považován za posvátný. Obyčejný smrtelník proto na jeho půdu nesměl vstoupit. I proto je také celá svatyně postavena na pylonech a lidé se sem mohli dostat pouze po vodě, na lodi,“ vysvětluje jeden z mnichů.

Na fotku si turisté musí počkat

Tisíce turistů tak na stejnojmenný ostrov přijíždějí trajektem a pak pěkně po svých, i když mnozí i nadále dodržují staletou tradici a volí cestu po moři. Jako třeba pár kajakářů, kteří zrovna projíždějí nejfotogeničtější památkou Japonska.

„Do samotné svatyně věřící připlouvali právě skrze tuto bránu torii, vůbec největší svého druhu v Japonsku, která také stojí na pylonech. Proto vypadá, jako by plula na vodě, ovšem jen za přílivu. Je z kafrového dřeva, její nosník má 24 metrů a celkem váží 60 tun,“ vysvětluje.

Šintoistická svatyně Icukušima. Nejfotogeničtější památka Japonska

Návštěvníci z celého světa si pilně fotografují sytě červenou bránu odrážející se na vodní hladině. A zájem o snímek je tak veliký, že musí čekat pěkně ve frontě.

Mystický večer

Nejmystičtější je celý svatostánek večer, kdy se rozsvítí všudypřítomné papírové i kamenné lucerny, hladinu ozáří měsíc a bránu torii světlo z reflektorů. A několikrát do roka se celým zálivem nese i starobylá obřadní hudba gagaku.

autor: mir
Spustit audio