ÚAMK: Podvodníci vydělají na 'stočených' autech 19 miliard korun ročně

Téměř každé druhé ojeté auto prodané v Česku má upravený počet kilometrů na tachometru. Podvodníci tak vydělávají až 19 miliard korun ročně. Upozorňuje na to automotoklub ÚAMK. Chce proto přísnější zákon a také zařazení Česka do mezinárodní databáze ojetých aut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tachometr (ilustrační foto)

Tachometr (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Aut, která mají upravený počet najetých kilometrů, se v Česku každoročně prodá na 270 tisíc. To odpovídá 45 procentům trhu.

Podvodníci z tachometrů mažou někdy i stovky tisíc kilometrů. U nejnovějších vozů zákazník podle výkupčího Jindřicha Topola zásah většinou nepozná. U starších modelů ale šanci má, když se zaměří na celkové opotřebení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skoro polovina prodaných ojetin v Česku mu přetočený tachometr. O téma se zajímá redaktorka Evelyna Kulíšková

„Jak je opotřebená sedačka, jestli se už začínají trhat švy. Jestli má už volant obroušenou vrchní vrstvu kůže, totéž na řadící páce. Jestli jsou přední světlomety osekané od kamínků, krycí skla zašlá, zašedlá,“ upozorňuje Topol.

Přitom samotné mazání kilometrů z tachometrů podle Petra Vomáčky z Ústředního automotoklubu nezákonné není. Trestá se, jen když se prokáže, že prodejce tak chtěl oklamat zákazníka.

Celkový objem trhu s ojetými auty v Česku činí ročně 127 miliard korun. To je třikrát víc než objem trhu s novými auty. (Zdroj: ČTK)

Službu dokonce nabízí některé autoservisy a existují i volně prodejné pomůcky k vymazání tachometrů. Právě tady by měl podle Vomáčky zákon přitvrdit.

„Zavést kontrolu servisů, které to nabízejí, na Slovensku se navrhuje sankce do 50 tisíc euro. Zablokování tachometru, přístupu do té řídící jednotky k těmto údajům,“ navrhuje Vomáčka.

MD: Povinná fotodokumentace na STK

Ministerstvo dopravy vidí řešení spíše v důkladnější prevenci.

„STK budou mít od příštího roku povinnost obrazově dokumentovat vozidlo při každé kontrole. Bude tam i fotografie tachometru, takže bude zřejmé, kolik mělo vozidlo najeto, když bylo na té kontrole. Samozřejmě dále je ale potřeba, aby v tom byla aktivní Česká obchodní inspekce,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak zabránit přetáčení tachometrů ojetých aut? Radiožurnál se ptal mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Něřolda a předsedy Asociace prodejců použitých automobilů Petra Přikryla

Český automotoklub prosazuje také zařazení Česka do mezinárodní databáze ojetých aut. O tom chce ministerstvo dopravy jednat na evropské úrovni.

Zavedení celoevropské databáze historie vozů podporuje i Asociace prodejců použitých automobilů.

„Příklad si můžeme vzít z Belgie, kde se počet zaznamenaných kilometrů zaznamenává třeba i v pneuservisech nebo prodejnách náhradních dílů. Vozidlo, které takovou dokumentaci nemá, je podezřelé a pochopitelně i hůře prodejné,“ zmínil ve vysílání Radiožurnálu předseda asociace Petr Přikryl.

Loni se v ČR prodalo přes 600 tisíc ojetých osobních vozidel, o 10 procent více než předchozí rok. Až 80 procent individuálně dovezených aut ze zahraničí má podle odhadů autoklubu ještě před první evidenční kontrolou a registrací v ČR stočený tachometr.

ČTK, mta, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme