Jak se fandí v NHL? Slušně, bez kotle, sprostých slov i agresivity

Na tribunách hokejové NHL se moc nefandí a lidé jen tak posedávají a žádného extra povzbuzování se nedočkáte. Taková představa mnohdy panuje o fanoušcích v nejslavnější soutěži světa. Není to ale úplně pravda. Americký hokejový fanoušek je prostě trochu jiný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejoví fanoušci přicházejí na zápas New York Islanders s Chicago Blackhawks

Hokejoví fanoušci přicházejí na zápas New York Islanders s Chicago Blackhawks | Zdroj: Reuters

„Je takový slušný, z 90 procent," říká Mirek původem z Plzeňska, který ve Spojených státech žije už 25 let.

„Sprostá slova tady slyšet není. Možná sem tam, když se někdo naštve. Ale většinou je to ve srandě. Divák není agresivní. I když se na ledě rvou, tak se zatleská, ale že by to chtěli a vyžadovali, to ne,“ chválí Mirek americké hokejové publikum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kotel fanoušků v NHL nenajdete. Že se ale na tribunách nefandí, také není úplně pravda. Americký hokejový fanoušek je prostě trochu jiný

Momentálně jezdí nejvíc na Floridu na Jágra. Už samotná návštěvnost a také typ hal moc nedovoluje takový ten typický český kotel.

„Je to tišší než v Česku nebo na Slovensku na hokeji. Když je gól, tak se zařve. Žádný kotel ale tady neexistuje. Jsou slušní, nemusíte se bát vzít si na sebe dres úhlavního nepřítele. Bitky mezi fanoušky, to neexistuje. Ale obecně je to komornější atmosféra než u nás,“ říká Peter z Košic, který v NHL navštívil hodně stadionů a tak může srovnávat.

Fanoušci NHL, vlevo Peter z Kosic, v USA 7 let, vpravo Mirek z Plzeňska, v USA 25 let, bytem v Jacksonville | Foto: František Kuna

A dá se říci, že buď nefandí nikdo, nebo všichni. Třeba ve Washingtonu se ozývá trubka, ale i buben, který dokáže fanoušky rozproudit. A nutno říct, že často příznivce obou týmů najednou.

„Je to takové divadlo, show pro diváka, který přijde a chce všechno vidět. Není to jako třeba v Čechách, když jde 20letý kluk na hokej a chce se vybít a vykřičet. A tady to je jiné, tady se těšíte jinak,“ říká.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme