Moderní zastávky pražské MHD by mohly nahradit ty stávající

14. říjen 2015
Zprávy

Možnost nabít si mobil, připojit se k internetu, najít si spoj na dotykové obrazovce nebo zjistit, kde jsou v okolí zajímavé památky. To jsou přednosti unikátní zastávky městské hromadné dopravy, která je součástí městského mobiliáře navrženého přímo pro Prahu. Od návrhu až po výrobu se na ní podíleli čeští odborníci.

Zastávka nové generace je dílem dvojice studentů Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala. Ti zvítězili v nabité konkurenci dalších devětadvaceti svých kolegů. Jak se zastávka sestavuje, na to se byl v ulici Na Příkopě podívat reportér Filip Titlbach.

Zastávka je skleněná s drobnými černými puntíky. „Je to kvůli slabozrakým, aby s tím neměli problém a vyhnuli se jí,“ vysvětluje Matěj Coufal, spoluautor zastávky. „My jsme tu zastávku nechtěli narušit nějakou grafikou.“

V zastávce nové generace bude k dispozici bezdrátové připojení k internetu, dotykový displej umožňující vyhledat si spojení i USB porty. Pražanům se nápad líbí: „Je to dobrý nápad. Myslím, že to využije hlavně mladší generace,“ říká jeden z přihlížejících Zdeněk Stejskal. A jednadvacetiletá Adéla souhlasí: „Často se mi stává, že mám vybitý telefon, tak to bych určitě využila. A připojení k wi-fi se hodí vždycky.“

Za instalací nové zastávky stojí iniciativa Pro lepší město, která by ráda oživila veřejnou debatu nad současnou podobou venkovního mobiliáře hlavního města. Jestli se zastávky tohoto typu v budoucnu skutečně stanou součástí Prahy, není zatím jisté. Vy si ji můžete Na Příkopě prohlédnout do 27. října.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu