Výbor doporučil sněmovně schválit základní rámec rozpočtu

Rozpočtový výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválit příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Vláda počítá s tím, že deficit má oproti letošku klesnout ze 100 miliard na 70 miliard korun. Opozice návrh kritizuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) členům výboru řekl, že rozpočet pumpuje peníze do ekonomiky, stimuluje ekonomický růst a zároveň je proticyklický. Navrhovaný schodek považuje ho za kompromis možného.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek neúspěšně navrhoval, aby výbor doporučil vrátit rozpočet vládě k přepracování. Kabinet by podle něj měl snížit výdaje a tím i schodek nejméně o 20 miliard.

Celkové výdaje rozpočtu na rok 2016 budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Vláda počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 1,5 procenta. Nezaměstnanost by měla klesnout z letošních 5,7 na 5,5 procenta.

Také předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že bude v prvním čtení navrhovat vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Vadí mu mimo jiné to, že návrh počítá s příliš nízkými investicemi.

„V období ekonomického růstu bychom měli mít minimálně o 30 miliard nižší schodek státního rozpočtu. Máme tam rekordní výdaje, bohužel běžné provozní výdaje, ne investiční. Takže my kritizujeme celkový schodek, nízké investice a příliš malé výdaje do oblasti vědy, výzkumu a inovací,“ uvedl Stanjura.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš upozornil, že ekonomický růst nebude možná tak masivní, jak vláda očekává, což může ovlivnit konečné saldo.

„Nejsme ale pro to, aby se saldo dramaticky seškrtalo, protože se domníváme, že by to mohlo věci ještě zhoršit. U příjmů se domníváme, že budou poznamenány nedojednanými zákony, kdy základ je v tom, že by se měla zlepšit daňová správa. A to se obáváme, že nenastane,“ podotkl Dolejš.

První čtení rozpočtu má přijít na řadu příští středu. Poslanci v něm schvalují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. V dalším kole projednávání pak můžou navrhovat jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu, celkové parametry měnit už nemůžou.

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 70 miliard Kč - vývoj od roku 1999 | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme