Středočeští sadaři sčítají škody. Nejhorší úroda za 25 let, shodují se

14. říjen 2015

Letošní sucho přidělalo vrásky na čele pěstitelům jablek. Sčítat ztráty už začali i středočeští sadaři. Přestože sklizeň ještě neskončila, je prý už jasné, že kvůli mimořádnému suchu přijdou sadaři na tržbách o miliony korun.

„Myslím si, že to bude asi za posledních 25 let nejhorší úroda,“ říká agronom Jan Šenk ze společnosti, která se v Bílém Podolí zabývá pěstováním jablek a dalšího ovoce. "Jeden ze základních parametrů pro zařazení jablka do jakostní třídy, je poloměr. Například když má 65 milimetrů v průměru, tak to je to nejmenší, co trh dnes požaduje. A když se podíváte kolem, tak takových jablek je tu asi 10 procent,“ dodává. Menší jablka končí jako nestandardní, ze kterých se vyrábí mošt, dřeně, ovocné koncentráty. „Ovšem za cenu, která nekryje ani výrobní náklady,“ upozornil. Kvůli menším jablkům se ztráty sadařů z Bílého Podolí dostanou určitě přes milion korun.

Nejhůř dopadly mladší sady
Letošní úroda jablek a dalšího ovoce byla jedním z témat i na nedávné výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem. Podle majitelky sadů u Kolína a zároveň předsedkyně Středočeské ovocnářské unie Alice Žertové mnohde letošní rok bez vody nenahradila ani umělá závlaha. „Drobných plodů, které nám zůstávají, bude letos asi o 20-30 procent víc než normálně, což bude mít další ekonomické dopady,“ dodala.

Mezi sadaři jak ve středních Čechách, tak v celé republice jsou ale velké rozdíly a ne všude je situace katastrofální, jak dodává tajemník Ovocnářské unie Roman Chaloupka. „Nejhůř dopadly mladší výsadby a výsadby na písčitých půdách, kde zásoba vody došla daleko dříve,“ vysvětlil.

Konečné ztráty na tržbách budou moc ovocnáři vyčíslit, až posbírají ze sadů všechna jablka. To může trvat ještě několik týdnů.

autor: Michal Trnka
Spustit audio