Chovanec: Kauza, v níž policie vyšetřuje i exministra Langera, se týká klientelismu

Policie i ministerstvo vnitra potvrdily, že zátah na Olomoucku a v Praze se týká především klientelistických vazeb mezi některými členy policie a podnikateli. Ve 20 minutách Radiožurnálu to řekl šéf resortu Milan Chovanec z ČSSD. V kauze figuruje také exministr vnitra Ivan Langer nebo hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Chovance by v případu mohla ještě dnes večer padnout obvinění:

„Vím, že probíhají ještě nějaké výslechy. Předpokládám, že po této podle mě rozsáhlé akci nějaká obvinění padnou.“

„Policie uvolnila informaci, že se jedná primárně o klientelistické vazby mezi pravděpodobně policisty a některými podnikateli. Myslím si, že v řádech dní získá veřejnost jasnější obrázek o tom, co se na Olomoucku dělo,“ upozornil ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie uvedla, že zátah na Olomoucku a v Praze se týká klientelistických vazeb. O kauze mluvil i investigativní reportér ČRo Jan Kroupa

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel v souvislosti s včerejším zásahem v Praze a Olomouckém kraji několik lidí. Chovanec uvedl, že prověřit se musí i samotná Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Zásah probíhal i na olomouckém krajském úřadu. Hejtman Rozbořil, kterého včera policie vyslýchala v jeho kanceláři, zrušil celý svůj dnešní program. V případě, že Rozbořila policisté obviní, měl by podle Chovance odejít z funkce.

„Pokud by mu bylo sděleno obvinění, tak si nedokážu představit, že by setrval ve své funkci. Je potřeba počkat na to, jak policie definuje úlohu pana hejtmana. Pevně věřím, že to je pouze v rozsahu podání vysvětlení,“ prohlásil.

„Pana hejtmana Rozbořila znám. Nevím, proč ho policisté v této věci vyslýchají. Samozřejmě na konci se může stát, že selhal, a pak je to padni, komu padni. Ale to to budeme řešit, až se to ukáže, prokáže. Možná bude jeho role rolí svědka, to znamená člověka, který policii pomůže. Uvidíme,“ dodal ministr.

Kde zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v údajné korupční kauze | Foto: ČTK

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme