Rozpočtový výbor doporučil sněmovně schválit zavedení EET, ale s úpravami

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla začít v praxi fungovat po sedmi měsících od platnosti zákona. Sněmovně to doporučili poslanci rozpočtového výboru. Nejprve se bude evidence vztahovat na hotely a restaurace, po dalších třech měsících na velkoobchod a maloobchod a až po dalším roce a čtvrt na drobné živnostníky, tedy třeba řemeslníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto)

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Freeimages

Vláda si podle poslance Jaroslava Klašky z KDU-ČSL od evidence slibuje omezení šedé ekonomiky.

„Abychom ten trh měli pokud možno férový a aby nebyly některým umožněny nefér výhody, což je daňový únik ve formě nepřiznání DPH. To je 21, 20 procent, což je docela dost. Daně máme platit všichni, protože všichni užíváme státních služeb, bez rozdílu užíváme školství, zdravotnictví, jezdíme po silnicích,“ zdůraznil Klaška.

Elektronická evidence tržeb má začít fungovat od poloviny příštího roku. Pravicová opozice ale EET dlouhodobě kritizuje, závěrečné projednávání zákona se chystá blokovat obstrukcemi.

„Domníváme se, že systém je zbytečný, bude zatěžovat. A nejbrutálnějším způsobem nejmenší živnostníky, kteří počítají každou korunu a prostě chtějí pracovat a starat se sami o sebe. My si těchto lidí velice vážíme. Ono i sledování tržeb každé firmy lze vytvářet pro kohosi, kdo se k datům dostane, konkurenční výhodu, jak to funguje s důvěrnými daty,“ řekl poslanec TOP 09 František Laudát.

Elektronická evidence tržeb v Evropě | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme