Vyhláška zakazující prostituci v Brně nefunguje, shodují se strážníci i neziskové organizace

Vyhláška o plošném zákazu prostituce v Brně problém nevyřešila. Shodují se na tom neziskové organizace i městští policisté. Strážníkům předpis umožňuje potrestat prostitutky i jejich zákazníky. Za víc než rok platnosti vyhlášky ale pokutu za kupování sexuálních služeb neudělili ani jednou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční klub, prostituce (ilustrační foto)

Noční klub, prostituce (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem vysvětluje, proč je zákaz kupování sexuálních služeb na ulici prakticky nevymahatelný.

„Strážníci nemají možnost skrytého nahrávání, musejí při výkonu služby chodit v uniformě. A i kdyby takového člověka přistihli přímo při činu, tak mu to budou velice složitě dokazovat,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhláška zakazující prostituci v Brně podle strážníků i neziskových organizací nefunguje. Na problém se zaměřil Tomáš Jelen

Pokuty za nabízení sexu za peníze tak i nadále dostávají pouze prostitutky, a to za nabízení sexu za peníze. Jenom za dva prázdninové měsíce jich strážníci udělili 42.

Zjistit, kolik peněz se magistrátu podaří ve správních řízeních a v exekucích z prodejných žen vymoci, ale není možné. Podle neziskových organizací to nebude moc.

„Podle toho, co víme a jak s těmi ženami mluvíme, tak máme pocit, že se prakticky nic nezměnilo. Není to funkční,“ popisuje Tereza Musilová z organizace Rozkoš bez rizika, která sexuálním pracovnicím nabízí například zdravotní prohlídky a poradenství.

„Co je na tom nepříjemné, že ve finále mají potom ty ženy větší pokuty, které stejně zase neplatí. Takže je to takový zamotaný kruh, protože ve chvíli, kdy by se chtěly z prostituce vymanit, dluhy jim to neumožňují,“ dodává.

Politici zatím jiné řešení nemají

Tvrdá regulace prostituce podle Terezy Musilové pouze zvyšuje nebezpečí, do kterého se ženy dostávají. Stejný názor má i náměstek brněnského primátora Matěj Hollan z hnutí Žít Brno.

„Prostituce holt vždycky byla a bude a jde o to, jak zajistit, aby ty pracovnice byly zdravé, chodily na testy, nebyly prodávány, nebyly zneužívány,“ podotkl Hollan.

Změnu nefunkční vyhlášky politici ještě připravovat nezačali. A to i přesto, že minulý rok patřil současný náměstek k jejím hlasitým kritikům.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme