Země EU chtějí omezit příliv uprchlíků do Evropy. Řešení probírají v Bruselu

Státy Evropské unie chtějí výrazně omezit množství uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy. Na konkrétních opatřeních by se měly domluvit na dnešním summitu v Bruselu. Slíbená finanční pomoc má zlepšit podmínky v uprchlických táborech v Turecku, ale i v dalších zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Země EU chtějí omezit příliv uprchlíků do Evropy. Řešení proberou na summitu v Bruselu

Země EU chtějí omezit příliv uprchlíků do Evropy. Řešení proberou na summitu v Bruselu | Zdroj: Reuters

V Turecku se nachází více než dva miliony běženců ze Sýrie. Státy osmadvacítky chtějí zajistit, aby se tito lidé už nevydávali dál na cestu do Evropy.

„Pokud Turecku nepomůžeme, dobře víme, co bude následovat,“ upozornil francouzský prezident François Hollande.

Do Evropy by mohly vyrazit další minimálně stovky tisíc uprchlíků. Země Evropské unie by proto měly poslat v přepočtu desítky miliard korun na zlepšení podmínek běženců přímo v Turecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Země EU chtějí omezit příliv uprchlíků do Evropy. Na summitu je i redaktor ČRo Filip Nerad

„Jsem pro to, abychom se účastnili těchto aktivit, které pomohou ke stabilizaci zemí, odkud k nám přicházejí migranti. Takže určitě přispějeme,“ oznámil český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Konkrétní částku ovšem Česko na rozdíl od většiny ostatních zemí unie oznámí až později.

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera musí unie Turecku poskytnout v přepočtu přes 27 miliard korun na zlepšení situace uprchlíků, jiné zprávy mluví i o mnohem vyšší částce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klíčová je podle států Evropské unie dohoda s Tureckem. Summit sleduje i zpravodaj ČRo Ondřej Houska

„Slovo o finanční pomoci zemím v regionu musíme přeměnit v činy. Země unie zatím neuskutečnily to, co slíbily. Musíme udělat mnohem víc,“ myslí si šéf evropského summitu Donald Tusk.

Výměnou za finanční pomoc unie chce, aby Turecko na svém území udrželo co největší počet uprchlíků mířících do Evropy. Konkrétně by chtěla, aby Turci důsledně hlídali svou pozemní i pobřežní hranici a tvrdě potírali gangy pašeráků uprchlíků. Chtěla by také, aby Turecko přijímalo zpět migranty, kteří v Evropě nedostanou azyl.

Turci dlouhodobě usilují o bezvízový styk s Evropskou unií. Právě jím také podmiňují pomoc s uprchlíky. Dnes dokonce Ankara oznámila, že zrušení víz do unie chce do konce příštího roku. Turecký požadavek na bezvízový styk však doposud narážel hlavně na odpor Německa.

Proti stálým kvótám pro uprchlíky je podle premiéra Sobotky asi 10 zemí EU

Číst článek

„Většina premiérů potvrdila ochotu výrazně zrychlit technickou diskuzi s Tureckem – protože pro bezvízový styk je potřeba splnit řadu technických opatření,“ řekl Českému rozhlasu státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Je to hodně na Ankaře. Pokud dokáží splnit technické podmínky, tak pak samozřejmě budou všichni ochotni bezvízový styk poskytnout. Může to být i na konci příštího roku, pokud Ankara udělá to, co je potřeba,“ dodal.

Proč utíkají? Profily pěti afrických zemí, z nichž do EU přišlo nejvíce uprchlíků

Číst článek

Podle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Kratochvíla nikdo neočekává, že by hned na dnešní schůzce došlo k zásadním rozhodnutím.

„Důležité je, že se unie shoduje na vnitřních proměnách společné azylové politiky a teď zůstávají ve vzduchu dvě citlivá témata. Jedním z nich je trvalý relokační mechanismus, o kterém se na tomto summitu nejedná, a potom readmisní dohody s Tureckem,“ shrnul.

Společná pohraniční stráž vyvolává rozepře

Unijní státy také chtějí co nejrychleji vracet migranty, kteří nemají nárok na azyl. Lídři se mají na summitu dohodnout i na posílení ochrany problematických evropských hranic. Některé země včetně Česka do budoucna prosazují vznik společné pohraniční stráže.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu EU mluvili státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl

Nástroje na ochranu vnější hranice má Evropská komise navrhnout do konce roku. Konkrétní podoba případné společné pohraniční stráže ale zatím známa není.

Mluví se o tom, že by měla fungovat paralelně s národními pohraničními strážemi a měla by být vysílána podle potřeby do zemí, které nebudou zvládat nápor uprchlíků.

Proti jejímu zřízení je například Řecko, obává se totiž zásahu do národní suverenity. Ohledně společné pohraniční stráže se proto očekávají ještě dlouhé debaty.

Na summitu se řeší také zapojení Rusů do konfliktu v Sýrii. Evropští lídři shodně kritizují Moskvu za to, že zatím bombarduje syrskou opozici a civilisty a nesoustřeďuje se na likvidaci cílů Islámského státu. Obávají se proto další eskalace konfliktu

ČRo, Ondřej Houska, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme