Pásky na sudy a vyšší sankce. Obojí slibuje novela vinařského zákona

Ze současných 5 na 50 milionů korun - takové navýšení pokuty za pančování vína může nově hrozit vinařům a distributorům. Navrhuje to novela vinařského zákona. Ministerstvo zemědělství ji předloží vládě v nejbližších týdnech a platit by měla od poloviny příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenka vína (ilustr. foto)

Sklenka vína (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Novela vinařského zákona ale neupravuje jen výši sankcí. Novinkou by mohlo být i to, že sudové víno bude moci prodávat jen výrobce vína, dovozce nebo provozovatel vinotéky.

Jedním z kroků, jak zamezit podvodům s vínem ze zahraničí, by byla nová povinnost nalepit na sudy kontrolní pásku. Ta tak zabrání neoprávněné manipulaci s vínem a zajistí, že nebude možné sud otevřít nebo třeba měnit jeho obsah.

Novela ale poprvé definuje i to, co vlastně falšování vína je. Pokud bude ve víně přidaná voda, alkohol nebo třeba cukr - víno bude pančované.

Důvodem ke zpřísnění je vysoký počet právě pančovaných vín. Jen v roce 2014 kontroly odhalily, že každé třetí sudové víno v Česku je falšované. A i letos je statistika zatím stejná, ze 732 odebraných vzorků nevyhověla třetina.

Ministerstvo zemědělství chce zpřísnit podmínky prodeje sudového vína

Číst článek

Maximální možná pokuta by se mohla zvýšit s novelou vinařského zákona až na 50 milionů korun. K této nejvyšší sankci by Státní zemědělská a potravinářská inspekce přistoupila jen v případě opakovaných prohřešků.

Obdobně tomu bylo i loni. Nejvyšší možnou sankci, současných 5 milionů korun, inspektoři nikomu neudělili. Celkem ale za loňský rok Státní zemědělská a potravinářská inspekce rozdala v oblasti vín 213 pokut za téměř 17 milionů korun.

Rekordmanem ve výši pokut se loni stala firma Alkone z Prahy, od inspektorů dostala pokutu jeden milion a 300 tisíc korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme