Sledování Premier League je drahý 'špás'. Nejvíce si připlatí fanoušci Arsenalu

Průměrná cena za lístek na anglickou Premier League zakoupený v den zápasu se poprvé vyšplhala na 30 liber, v přepočtu 1100 korun. Uvádí to nová srovnávací studie celkových nákladů na chození na fotbal, kterou už pátým rokem připravuje BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech sice inkasoval dva góly, dalšími zákroky ale pojistil výhru Arsenalu 5:2

Petr Čech sice inkasoval dva góly, dalšími zákroky ale pojistil výhru Arsenalu 5:2 | Zdroj: Reuters

Podpis nové, lukrativní smlouvy na televizní práva k Premier League sváděl k domněnce, že by se fotbal mohl stát dostupnějším. V Anglii se fanoušci hlavně severoanglických klubů v loňské sezoně bouřili.

Studie ukázala, že 70 procent lístků na fotbal v celé Británii v letošní sezoně zůstalo na stejné cenové hladině nebo dokonce zlevnilo, včetně dvou třetin vstupenek na Premier League.

Jedenáct týmů nejvyšší anglické soutěže ale některé vstupenky zdražilo, takže meziročně lístky podražily o 6,54 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Láska k fotbalu se nedá vyjádřit penězi. V některých zemích, jako třeba v Anglii, je však chození na zápasy drahá záležitost. Více Jiří Hošek

Nejvíce, konkrétně 97 liber, což je asi 3500 korun, fanoušci zaplatí za lístek na domácí zápas Arsenalu. Klub má i nejdražší permanentku, která je sama o sobě nedostupná, nehledě na cenu 2013 liber, zhruba 75 tisíc korun.

Nejlevnější lístek na Premier League mají v Leicesteru (22 liber) a z nejlevnější permanentky se těší fandové na Stoke City (294 liber).

Datová studie BBC zkoumala i další náklady pro fanoušky, jako je jídlo a pití. Nejdražší masový koláč, typický britský fotbalový pokrm, nemají na Chelsea nebo Arsenalu, nýbrž na hřišti Kidderminster Harriers, což je nejhorší tým National League, tedy až 5. nejvyšší soutěže v Anglii. Koláč stojí 4,50 liber.

Ve stejné soutěži v Braintree přitom koláč stojí jen libru. Na koláče se ve studii BBC mimochodem přepočítávají i hráči – Manchester City by musel prodat 13,75 milionu koláčů, aby mohl zaplatit přestup své nejdražší letní posily, Kevina de Bruyneho.

Nejlevnějším čajem se při sledování fotbalu můžete zahřát ve skotském Elginu, kde stojí šálek jen 60 pencí. A nejdražší repliku dresu svého týmu prodává Manchester United – dospělá verze přijde na 60 liber, v přepočtu 2200 korun.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme