Kvůli suchu chybí krmivo pro dobytek. Zemědělce to ovlivní i příští rok

Letošní suché léto se projevilo i na krmivu pro dobytek, což ovlivní zemědělce i příští rok. Někteří zaseli obilí s tím, že ho budou příští rok sklízet ještě zelené právě na krmivo. To se projeví na jejich výdělku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy v zemědělském družstvu v Partutovicích na Přerovsku

Krávy v zemědělském družstvu v Partutovicích na Přerovsku | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

„Průběh počasí v letošním roce byl extrémní, největší teploty a nedostatek srážek přišel v červenci a srpnu, což mělo velký vliv zejména na sklizeň kukuřice a brambor. Kukuřice dokonce dosáhla pouze 40 procent obvyklého výnosu,“ říká Zdeněk Částka ze zemědělského družstva v Malém Boru na Klatovsku.

Z kukuřice se dělá kukuřičná siláž, což je podstatná složka krmiva pro dobytek, problémů však sucho způsobilo víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O suchu a problémech s nedostatkem krmiva pro dobytek v zemědělském družstvu v Partutovicích natáčela redaktorka Jana Zemková

„Stejně tak byly postiženy i naše louky a pastviny, takže letos vůbec nedojde ke sklizni třetí seče,“ dodává Částka, podle něhož tak letos v Malém Boru pro stovky krav, které mají, „nevyrobí“ asi 12 tun krmiva.

„Do prosince vystačíme s krmením z loňského roku, potom zhruba do toho května, června bychom měli vystačit s omezenou sklizní z letošního roku. A museli jsme obětovat zhruba 200 až 300 hektarů orné půdy, na které jsme teď na podzim zaseli žita a na jaře zasejeme obilné směsi,“ poznamenává.

Zmiňované obilí se sklidí ještě zelené na krmivo, což bude znamenat nižší výdělek – za normálních okolností by na této ploše rostla pšenice nebo ječmen. „Úhrnem to odhaduji na sedm, osm milionů výpadků v tržbách příští rok,“ dodává Částka.

Podobné starosti mají třeba také v Partutovicích na Přerovsku. Kukuřice narostla malá, jetel a trávy uschly.

„Počítá se zhruba, že na jednu dojnici je potřeba osm tun kukuřičné siláže a šest tun biologické senáže, což se nám letos nepodařilo splnit,“ přibližuje partutovický agronom Petr Šindler.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy zemědělců v Malém Boru se zajímala redaktorka Jitka Englová

Družstvo tak musí pro krávy nakupovat více řízků z cukrovky a i tady změnili plán setí. „Zaseli jsme ozimé žito, které se pak sklízí někdy začátkem května, abychom měli dříve než jiné roky nové krmivo,“ doplňuje předseda družstva František Maršálek.

I v Partutovicích počítají, že kvůli tomu – spolu s oproti běžné produkci jen asi poloviční úrodou brambor – budou mít škody v řádu milionů korun.

Letošní sucho bylo nejhorší za několik posledních desetiletí. Od začátku do poloviny roku napadla jen asi třetina ročních srážek a podobné počasí pak pokračovalo i v srpnu.

Kukuřice usychá, tak ji zemědělci musí začít sklízet. Bude proto málo krmení pro dobytek | Foto: Věra Hájková

ČRo, Jana Zemková, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme