Čeští vojáci začali pomáhat v Maďarsku, které se snaží zastavit příliv uprchlíků

Čeští vojáci dnes začali pomáhat svým maďarským kolegům, kteří hlídají hranice před migrační vlnou. Celkem 21 vojáků z ženijních praporů dorazilo do logistické základny v Kaposváru, která je asi 60 kilometrů od maďarsko-chorvatské hranice. Přivezli s sebou také speciální vlak s vojenskou technikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakládka vojenského transportu v Olomouci. Vojáky do Maďarska přepraví speciální vlak

Nakládka vojenského transportu v Olomouci. Vojáky do Maďarska přepraví speciální vlak | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

V maďarském Kaposváru budou čeští vojáci do poloviny prosince v rámci cvičení Balaton 2015. Nebudou přímo ale chránit hranici, budou spíše v zázemí.

Většina českých vojáků je ze 153. ženijního praporu z Olomouce, doplněná 151. ženijním praporem z Bechyně a dvěma příslušníky Agentury logistiky. Jedná se o řidiče a obsluhu techniky, kterou s sebou čeští vojáci zvláštním vlakem z Olomouce do Maďarska přivezli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští vojáci dorazili do Maďarska, kde budou pomáhat s ostrahou hranic. Co budou Češi v Kapošváru přesně dělat, zjišťoval Viktor Daněk

Jde o pět tatrovek, traktor, pojízdnou dílnu a deset polních kuchyní. Každá váží víc jak tunu. Jaké budou mít kuchyně přesné využití, se teprve rozhodne.

„My vlastně budeme učit jejich obsluhu maďarskou stranu a ta bude pak učit své vojáky. Jak oni s kuchyněmi naloží a pro jaký účel je využijí, to už je čistě na nich,“ vysvětlil velitel jednotky nadporučík Ondřej Prokop.

Čeští vojáci svým maďarským kolegům poskytnou především logistické zázemí. Zatím se teprve ale seznamují s novým prostředím. V tom jim pomáhá i tlumočnice z češtiny do maďarštiny.

O další pomoci se jedná

Česká vláda nabídla Maďarsku i další pomoc, padesát policistů a dalších až 100 vojáků. Budapešť této nabídky ale zatím nevyužila. O této nabídce se ale jedná.

Pomoc Maďarům zvažuje i Polsko.

Slovensko už včera schválilo nasazení 50 policistů. Pracovat budou zhruba měsíc, a to u maďarsko-srbské hranice.

Armáda ČR - zahraniční mise | Foto: Český rozhlas

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme