UEFA nesmí ztratit důvěryhodnost, věří Pelta před jednáním v Nyonu

Fotbalový svět je momentálně bez vládce i jeho pravděpodobného nástupce. Sepp Blatter jako předseda Mezinárodní fotbalové federace dostal, stejně jako šéf evropského fotbalu Michel Platini, 90denní zákaz činnosti. Čeští zástupci odletěli do sídla UEFA zjišťovat, jak celá situace okolo nejvážnějšího kandidáta na předsedu FIFA Platiniho vypadá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Fotbalová asociace ČR

„Je to poprvé, co pojedu na jednání UEFA, a budou se řešit nepříjemné věci. Vždycky byl konsenzus ve všech názorech a důvěra v předsedu, ale teď čekáme, jaké bude zdůvodnění,“ očekával těžší jednání předseda FAČR Miroslav Pelta.

Pelta i generální sekretář asociace Rudolf Řepka mají zatím jen kusé informace a spoustu neověřených zpráv. Setkání v Nyonu by mu mělo situaci notně osvětlit. Zatím může totiž pracovat jen s tím, že Michel Platini potvrdil přijetí dvou milionů švýcarských franků od Seppa Blattera za údajné poradenské služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o pozastavení funkcí vrcholných představitelů světového fotbalu letí Miroslav Pelta zjišťovat do Nyonu

Dokud oba muži transakci věrohodně neobjasní, jde o přinejmenším podezřelou situaci, na které bobtná už měsíce trvající skandál. Etická komise FIFA oběma pozastavila výkon funkcí.

„To, co se v posledních týdnech odehrává ve FIFA a zasahuje i prezidenta Platiniho, nemůžeme brát na lehkou váhu. UEFA si nemůže dovolit, aby ztratila důvěryhodnost. Její produkty, Liga mistrů a Evropská liga, marketingově nemají konkurenci,“ naznačuje Miroslav Pelta, proč to je i pro český fotbal důležitá chvíle.

UEFA je sice součástí Mezinárodní fotbalové federace, ale na rozdíl od ní mnohem více ovlivňuje český fotbal. Ten viděl zblízka v červnu v Praze i sám Platini, jehož funkcionářská kariéra teď dostává tvrdý úder.

Měl řídit světový fotbal po Seppu Blatterovi, ale to teď nevypadá moc reálně. „Nechtěl bych spekulovat, ale z mého pohledu to v situaci, jaká je, nepředpokládám,“ míní Miroslav Pelta.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme