Komunita japonských mnichů spojuje budhismus a hip-hop

9. červen 2016

Na první pohled je chrám Yugasan Rendaiji obyčejnou svatyní jako mnoho dalších v celém Japonsku. Za obyčejnou fasádou se ale skrývá pozoruhodná kultura jedné z významných, ale málo probádaných budhistických škol jménem Šingon.

Má podobu mnichů s kapucí, tzv. hoodiemonks, kteří spojují dvě zdánlivě neslučitelné kultury. Budhismus a hip-hop, píše deník Japan Times.

Jejím zakladatelem je původně Američan Kevin Seperic, který přišel z Michiganu do Japonska před více jak 20 lety.

Seperic, který dnes používá jméno Gomijo, vysvětluje, že hip-hop přímo vybízí k vyjadřování budhistického učení a jeho myšlenek. Nápad prý dostal, když v 90. letech uslyšel písničku skupiny Bestie Boys s názvem Bodhisattva Vow.

„Když jsem ten song uslyšel, hned jsem si řekl, že chci psát takové texty,“ říká Gomijo.

Čtěte také

V Japonsku vstoupil do řádu Šingon a po mnoha studiích se v roce 2004 stal plnohodnotným knězem. S hip-hopem ale nikdy nepřestal, naopak začal vnímat jeho spojitosti s budhismem.

„Hip-hop má v podstatě čtyři klíčové prvky – rap, beaty, graffiti a breakdance. Ty se hezky propojují s praxí buddhismu. Rap odpovídá budhistickým hymnům, beaty budhistickým bubnům taiko, které doprovázejí zpěv,“ popisuje Gomijo.

Graffiti zvláště zapadá do budhistické školy Šingon, které je Gomijo členem. Šingon totiž dává velký důraz na učení prostřednictvím vizuálních vjemů.

„Říká se, že mandaly, které v šingonu máme, obsahují v symbolech veškeré učení naší školy,“ vysvětluje Gomijo. Také breakdance je možné využít u tanců jako je Bon odori.

Vyjadřování budhismu skrz hip-hop má významnou výhodu. Umožňuje zprostředkovat budhismus mladým lidem, kteří by se k němu jinak ani nedostali.

„Ukazujeme jim, že budhismus může být víc, než nějaká zastaralá praxe, kterou je možné využít někde na pohřbech. Vysvětlujeme, že je to učení, které pomáhá v každodenním životě a že může být cool,“ říká Gomijo.

Čtěte také

Představeným kláštera je 70letý Zoko Saeki. Říká, že budhismus prožívá v Japonsku těžké časy. Rodinné vazby, které umožňovaly předávat budhismus z generace na generaci, se rozpadají a atomizovaná společnost se stará o nepodstatné konzumní věci.

V takové situaci je třeba stavět k lidem cesty, které jim srozumitelnou formou náboženství zpřístupní. A hip-hop může být jednou z nich, říká pan Saeki.

Zdůrazňuje zároveň, že budhismus není jen pro Japonce, ale chce ho sdílet s lidmi z celého světa. Jeho klášter proto rád přijímá i cizince.

Mezi studenty patří i nizozemský pár žijící v Anglii, který hodlá po svém návratu zřídit chrám v Británii. Rapující mniši se tak zřejmě brzy dostanou i do Evropy, uzavírá deník Japan Times.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

Audiozáznam celého příspěvku si poslechněte od 15. minuty.

Spustit audio