Platini má podporu UEFA, v Nyonu ho podpořilo všech 54 zemí

Předseda UEFA Michel Platini má i nadále podporu Evropy jako kandidát na prezidenta světové asociace FIFA. Ve švýcarském Nyonu se na tom shodlo všech 54 zástupců členských zemí Evropské fotbalové unie. Platini teď nesmí vykonávat ani svou současnou funkci kvůli trestu od Etické komise FIFA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý šedesátník Michel Platini

Čerstvý šedesátník Michel Platini | Zdroj: Reuters

„Důrazně žádáme všechny instance, tedy etickou a odvolací komisi FIFA a stejně tak Sportovní arbitráž, aby jednaly velmi, velmi rychle. Tak, aby s určitostí rozhodly o případu do poloviny listopadu 2015, tedy do měsíce,“ řekl generální sekretář UEFA Gianni Infantino.

Na mimořádném zasedání v Nyonu nejprve předstoupil před zástupce všech 54 členských států právník Michela Platiniho a seznámil je s podrobnostmi o případu. Členské státy se poté postavily za Platiniho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michel Platini má podporu UEFA i pro volby na šéfa světového fotbalu. Situaci vysvětlil reportér ČRo Martin Charvát

„Výsledek byl takový, že všechny asociace byly zajedno a vyjádřily podporu Michelu Platinimu, aby měl možnost sám sebe obhájit,“ potvrdil Českému rozhlasu generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Michel Platini byl už počátku považován za favorita volby na prezidenta FIFA místo Seppa Blattera. Platini má podle Infantina přihlášku podanou, je kandidátem, takže jde o to, že v době suspendace nesmí vést kampaň.

Podle českého zástupce na jednání ale Platini zatím kandidaturu nepodal. „Vize Michela Platiniho a jeho právního zástupce je, aby se kandidatura podala a pak teprve se uvidí, zda může být, či nikoliv,“ říká Rudolf Řepka.

Suspendace mu v extrémním případě, pokud ji etická komise FIFA prodlouží na maximum, vyprší šest dní před únorovými volbami. Pokud má už teď Platini podporu 54 zemí zastupujících UEFA, tedy zhruba čtvrtinu všech, lze pro volbu v únoru příštího roku považovat za favorita.

UEFA se navíc dnes dohodla, že nebude vzhledem k událostem posledních dnů usilovat o posunutí volby na pozdější datum, což v těchto souvislostech vypadá, že si je jistá, že její kandidát vyhraje. Platini v současné době není stíhán trestnými orgány, pouze byl suspendován etickou komisí.

Jan Kaliba, Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme