Pistorius bude propuštěn do domácího vězení, rodina zabité ženy s tím nesouhlasí

Hendikepovaný atlet Oscar Pistorius odsouzený za zabití své přítelkyně si zbytek svého trestu odpyká v domácím vězení. Rozhodla o tom zvláštní komise jihoafrického ministerstva spravedlnosti. Vězeňská služba Pistoriuse propustí v úterý 20. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlet Oscar Pistorius před soudem

Atlet Oscar Pistorius před soudem | Zdroj: Reuters

Jako vězeň, který není považován za nebezpečí pro společnost, mohl být Pistorius podmíněně propuštěn do domácího vězení po uplynutí šestiny trestu už 21. srpna.

Vězeňská služba jeho propuštění doporučila, ministerstvo spravedlnosti ale tuto možnost zablokovalo s tím, že takovýto krok je předčasný. Nařídilo proto zvláštní komisi věc znovu přezkoumat. Ta nyní rozhodla o jeho propuštění do domácího vězení.

S tímto rozhodnutím ale nesouhlasí rodina zabité ženy. Pozůstalí chtějí navíc dosáhnout nového procesu a spolu se státním zástupcem usilují o to, aby byl Pistorius uznán vinným z vraždy. Případem se začne 3. listopadu zabývat Nejvyšší soud.

Atlet s podkolenní amputací obou nohou zastřelil svou tehdejší přítelkyni Reevu Steenkampovou na svatého Valentýna 2013 přes dveře koupelny. U soudu, ze kterého odešel s pětiletým trestem za zabití z nedbalosti, se hájil tím, že si přítelkyni spletl se zlodějem.

Soudkyně Thokolize Masipová označila trest za férový a spravedlivý. Pistorius si z něj odpykal necelý rok.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme