Nechceme mít rozdělený Jeruzalém. Opatření jsou jen dočasná tvrdí, izraelský velvyslanec

V Jeruzalémě kvůli přibývajícím útokům na Izraelce zavádějí speciální bezpečností opatření. Policie posílila kontrolní stanoviště a například přehradila betonovými bloky některé cesty v arabské části východního Jeruzaléma. Do ulic vyslala navíc 300 policistů. Podle izraelského velvyslance v Praze Garyho Korena ale Izrael nechce v Jeruzalémě budovat novou Berlínskou zeď a opatření jsou jen dočasná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská policie přehradila betonovými bloky některé cesty v arabské části východního Jeruzaléma

Izraelská policie přehradila betonovými bloky některé cesty v arabské části východního Jeruzaléma | Zdroj: Reuters

„Někteří útočníci, kteří nožem napadli své oběti, přišli ze čtvrtí východního Jeruzaléma. S tím se nedá nic dělat. Když máte zajistit lidem bezpečí, jsou kontrolní stanoviště asi jediná věc, kterou můžete bezpečnost posílit,“ říká Koren.

Zablokované ulice a posílená kontrolní stanoviště mají ale být v Jeruzalémě prý jen dočasným opatřením.

„Ve chvíli, až se situace uklidní, nebudeme chtít mít rozdělený Jeruzalém. O tom vás ujišťuji,“ dodává izraelský velvyslanec v Praze.

Izraelská vláda speciálními bezpečnostními opatřeními reaguje na sérii útoků, při kterých od začátku října zahynuly čtyři desítky lidí. O život přišlo nejméně sedm Izraelců, které útočníci napadli nožem. Při zásazích policie pak zahynulo přes třicet Palestinců.

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme