Ředitel BIS Jiří Lang po 11 letech ve funkci skončí. Premiéra to překvapilo

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang v polovině listopadu ve funkci po 11 letech skončí. Na svém webu to píše týdeník Respekt. Podle jeho informací už odchod projednala Bezpečnostní rada státu. Ještě předtím by měl být Lang povýšen do druhé generálské hodnosti. Zatím není jasné, kdo ho v čele BIS nahradí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní informační služba

Bezpečnostní informační služba | Foto: Jan Rosenauer

Mluvčí BIS Jan Schubert případný Langův odchod označil za jeho osobní rozhodnutí.

„Informaci nebudu jakkoli komentovat, ale mohu ujistit a uvést, že ředitel není vystaven jakémukoli tlaku a jeho odchod ze služby záleží na jeho osobním rozhodnutí,“ řekl Českému rozhlasu.

Premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD ale zpráva o Langově odchodu překvapila. „Musím říct, že tohle je pro mě velmi překvapivá informace,“ reagoval.

Respekt v článku tvrdí, že Jiří Lang, který je v současné době nejdéle sloužící ředitel tajné služby v Evropě, skončí po 11 letech ve funkci 15. listopadu.

Uvádí také, že povýšením do druhé generálské hodnosti chtějí politici napomoct jeho hladkému odchodu a zároveň ocenit jeho dlouholeté služby státu ve vedení domácí kontrarozvědky BIS.

Podle týdeníku zatím není jasné, kam Lang dál zamíří.

ČTK, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme