Migranti jsou z 90 procent zdraví. Zbytek není infekční, tvrdí lékař

Tisíce migrantů jsou denně na pochodu z jihu na západ Evropy. Ti, kteří jsou nemocní nebo se necítí dobře, mohou během putování využít služeb lékařů. Zdarma dostanou základní léky a odbornou konzultaci. Doktoři zvládnou na místě i běžné testy na nejrůznější nemoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti na hranici

Migranti na hranici | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Bývalým hraničním přechodem na rakousko-maďarských hranicích projdou tisíce migrantů denně. Některé z nich prohlédnou lékaři přímo na místě.

„Nemocných bylo asi 10 procent, 90 procent jsou zdraví lidé. Těch 10 procent většinou kopíruje choroby civilizovaného světa, takže nejsou infekční,“ popsal profesor Vladimír Krčméry, přední slovenský odborník na tropické choroby.

Přehrát

00:00 / 00:00

S doktory, kteří vyšetřují migranty, mluvil na rakousko-maďarském hraničním přechodu Petr Vavrouška

Migranti podle něj nejčastěji trpí dekompenzovaným diabetem, ischemickou chorobou srdce, hypertenzí, depresí a dalšími psychosomatickými onemocněními.

K lékařům přicházejí také rodiny s dětmi, které mají většinou oděrky a jsou poštípané od hmyzu. U některých ale doktoři objevili i zápal plic „Dneska jsme měli dvě děti v bezvědomí se zápalem plic,“ řekl Vladimír Krčméry.

V lékařském týmu je také pan Ibrahim, Syřan, který před lety vystudoval medicínu v Bratislavě a na Slovensku zůstal. S migranty se domluví arabsky, kurdsky i turecky.

EU je blízko dohodě s Tureckem. Měla by výrazně snížit počty přicházejících uprchlíků

Číst článek

Slovenští doktoři nenabízí jen základní prohlídku, ale migrantům odebírají také vzorky. Mají například velmi rychlé testy na tuberkulózu.

„Dělali jsme stěry u každého z nich dýchacími cestami a zjistili jsme, že mikrobiální flóra je stejná jako u našich občanů,“ dodal Vladimír Krčméry.

Slovenští lékaři na hranici | Foto: Petr Vavrouška

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme