Palestinská radikální hnutí vyzývají k demonstracím, prezident Abbás napětí mírní

Hnutí Hamás a další radikální skupiny vyzvaly Palestince k mohutným demonstracím. Po dnešní polední modlitbě se mají lidé na Západním břehu vydat na pochod proti izraelským vojenským stanovištím. Palestinský prezident Mahmúd Abbás naopak přislíbil snahu o zmírnění napětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinci protestující na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy

Palestinci protestující na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy | Zdroj: Reuters

I na dnešní polední modlitbu platí omezení přístupu Palestinců na Chrámovou horu v Jeruzalémě. Izraelská policie zabrání vstupu mužům mladším 40 let.

Premiér Benjamin Netanjahu odmítl kritiku amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, že izraelská policie postupuje nepřiměřeně, když pachatele útoků na místě zastřelí.

"Izrael používá úplně stejnou zákonnou sílu, jakou by použila jakákoliv vláda nebo policie, pokud by se jí někdo v ulicích oháněl noži, sekáčky na maso nebo sekyrami a snažil se zabít kolemjdoucí," prohlásil izraelský premiér.

Od října zemřelo při palestinských útocích sedm Izraelců. Při střetech s izraelskými policisty a vojáky přišlo o život také třicet Palestinců, mezi nimi i pachatelé útoků.

Nechceme v Jeruzalémě vybudovat novou Berlínskou zeď, tvrdí izraelský velvyslanec

Číst článek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme