Divoká prasata se přemnožila. V okolí Ústí nad Labem je začnou střílet myslivci

Rozrytá zahrada nebo napadený pes. I tak může skončit návštěva divokého prasete v obydlených oblastech. Ministerstvo zemědělství proto chystá novelu, která by myslivcům umožnila odlov po celý rok. Dosud totiž můžou celý rok střílet nanejvýš dvouroční prasata. Dospělé kusy pak od srpna do prosince. Mírné zimy ale přispěly k přemnožení divočáků. Stále častěji zacházejí nejen do okrajových sídlišť Ústí nad Labem, ale i do centra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoké prase se selaty

Divoké prase se selaty | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

„Po Masarykově ulici se pohybovalo stádo prasat. Strážníci se je pokusili zahnat aspoň do parku, aby nebrzdila dopravu. Nicméně jedno prase se oddělilo a vniklo do polikliniky, kde porazilo starší paní. Divočák vnikl do čekárny, kde ho veterinář uspal, a zvíře bylo převezeno do útulku,“ popsal jeden z letošních zásahů zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Myslivci budou na podzim v okolí Ústí nad Labem střílet divočáky, natáčel o tom Gabriela Hauptvogelová

To, že se prasata na Ústecku přemnožila, dokazují i slova místopředsedy okresního mysliveckého spolku Václava Šutery: „Pamatuji doby, kdy se v celém okrese střílelo 400 až 500 kusů, což je tak 15 až 20 let zpátky. Teď kolísá odlov mezi 2 až 2,5 tisíci kusů ročně jen na okrese Ústí nad Labem.“

Prasata ve městech jsou prý ale opravdu velký problém, takže by podle mnohých mělo být dovoleno střílet je během celého roku.

„V Ústí nad Labem se díky konfiguraci terénu a dřevinám po městě pohybuje 40 až 50 prasat. Sice nepravidelně, v různých intervalech, ale ve městech jsou přítomni. Stává se to problémem, protože napadají psy, likvidují zahrádky a dělají menší škody,“ doplňuje Šutera.

Povolení od magistrátu

Na odstřel mimo honitbu, tedy právě třeba v blízkosti domů, musí mít myslivci povolení magistrátu.

„Tam jsou vyčleněni nejzkušenější myslivci. Hlavním problémem lovu ve městě je bezpečnost ostatních lidí. Vždy je to na odpovědnost toho myslivce, který tam loví, protože on je odpovědný za to, když zmáčkne spoušť. Střela je schopna zabíjet až na vzdálenost dvou kilometrů,“ upozorňuje Šutera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divoká prasata se přemnožila. Mluvil o tom místopředseda Českomoravské myslivecké jednoty v Ústí nad Labem Václav Šutera

Vedení Ústí chce myslivce motivovat k odstřelu prasat, proto za každý kus dostanou 300 korun. Nanejvýš ale město vyplatí celkem 60 tisíc.

Odbor životního prostředí se nyní podle Václava Šutery domlouvá s jednotlivými spolky na termínech a na povoleních střílet mimo honitbu.

„Budou probíhat naháňky od října do konce roku v nejbližším okolí města. Nejbližší bude 24. října na Mariánské skále a v Krásném Březně, kde žije slušná populace prasat. Budeme se snažit ta prasata jednak odlovit a jednak odradit od toho, aby tam docházela.“

Divočák končí na talíři

O probíhajícím odstřelu budou lidé informováni například výstražnými cedulemi. „Je domluvená součinnost s městskou i státní policií, aby nedošlo ke kontaktu lidí s divočáky a aby byla zachována bezpečnost při střelbě,“ dodává Šutera.

A co se vlastně se zastřeleným prasetem dělá? „Divoké prase je velice chutné. Musí se nechat vyšetřit na svalovce. Může se prodávat do pohostinských zařízení, může se prodávat i lidem. Ale většina prasat končí pro soukromé použití vlastního lovce,“ uzavírá místopředseda okresního mysliveckého spolku.

Kromě divočáků už ale podle něj začínají být problémem ve městě také mývali severní a psíci mývalovití.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme