Obžalobu v kauze opencard označil bývalý pražský primátor Hudeček za absurdní

Bývalý primátor Prahy Tomáš Hudeček u soudu odmítl vinu v kauze opencard. Spolu s dalšími bývalými radními čelí obžalobě kvůli prodloužení smluv s firmou Haguess. Údajně měla vzniknout škoda 25 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exprimátor Prahy Tomáš Hudeček u soudu v kauze opencard

Exprimátor Prahy Tomáš Hudeček u soudu v kauze opencard | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Hudeček odmítl vypovídat v přípravném řízení, jeho obhajoba tedy dnes zazněla vůbec poprvé.

V roce 2012, kdy radní nové smlouvy schvalovali, byl prvním náměstkem primátora. Podklady si prý prostudoval a bylo pro něj podstatné, aby systém opencard fungoval dál.

Zvedl tak ruku pro prodloužení spolupráce s firmou Haguess, dnes eMoneyServices, která měla na provoz projektu jako jediná práva. Dnes by prý Hudeček hlasoval stejně jako před třemi lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý pražský primátor Hudeček u soudu odmítl vinu v kauze opencard

„Stále víc a víc se ukazuje, že to rozhodnutí bylo správné, o čemž jsem byl přesvědčen už tenkrát,“ prohlásil exprimátor.

„Ostatně ta druhá, ta takzvaná nulová varianta, kdy bychom nedělali nic, tak vede, a já si troufnu tvrdit, že k něčemu absolutně nepředstavitelnému. Já jsem jednal s absolutně plným vědomím a svědomím a odhlasoval jsem něco, co bych dneska odhlasoval úplně stejně.“

Státní zástupkyně ale tvrdí, že se na zakázku mělo vypsat výběrové řízení a že radní způsobili výraznou škodu.

Patnácti lidem, z toho deseti někdejším členům rady, hrozí v této části kauzy až osmileté tresty. Podle obžaloby porušili povinnost při správě cizího majetku a předpisy o pravidlech hospodářské soutěže. Údajně způsobili škodu asi 25 milionů korun.

Všichni obžalovaní vinu odmítli. Často se odvolávali na špatné nastavení projektu opencard z minulosti. Bývalý primátor Pavel Bém útok obrátil. Tento týden pro DVTV řekl, že projekt měl budoucnost, jeho následovníci ho prý ale zkazili:

„Dostal se do absolutní slepé uličky, která je jenom výrazem manažerské nekompetentnosti, politické neodpovědnosti a jistého lidského ,hlupství‘.“ Bém dodal, že se nebojí čerstvého trestního oznámení. Kvůli opencard ho na něj podal zastupitelský klub pražských Pirátů.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme