Rusko prý vybuduje v Sýrii novou vojenskou základnu

Ruská armáda nevylučuje, že v Sýrii vybuduje námořní, leteckou a pozemní základnu. K útokům na cíle v Sýrii prý může použít i plavidla Černomořské flotily operující ve Středomoří. V rozhovoru s listem Komsomolskaja pravda to dnes řekl zástupce šéfa generálního štábu ruské armády Andrej Kartapolov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské letectvo (ilustrační foto)

Ruské letectvo (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na cíle v Sýrii v současné době útočí zhruba 50 ruských bojových letounů. Čtyři raketové křižníky operující na jihozápadě Kaspického moře odpalují proti údajným základnám organizace Islámský stát v Sýrii rakety s plochou dráhou letu, které k letům na cíl využívají nízké letové koridory nad Íránem a Irákem.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Kazachstánu prohlásil, že nasazení ruských sil v Sýrii je časově omezeno rámcem útočných operací syrské armády proti teroristům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské plány v Sýrii okomentoval analytik z Institutu mezinárodních studií FSV UK Jan Šír

Generálplukovník Kartapolov, který je šéfem operační správy ruského generálního štábu, dnes v rozhovoru s moskevským deníkem řekl, že vybudování nové vojenské základny v Sýrii není vyloučeno.

„Nevylučujeme vytvoření jedné vojenské základny, která bude mít několik částí – námořní, leteckou a pozemní,“ konstatoval ruský generál.

Na dotaz, zda mohou být proti útokům na cíle v Sýrii nasazena i plavidla ruské Černomořské flotily, odpověděl: „Nepochybně“. Do bojů podle něj mohou zasáhnout lodě operující ve Středozemním moři.

Přelety nad Sýrií budou možná bezpečnější, Rusko a USA chystají memorandum

Číst článek

Rusko má už řadu let námořní základnu v syrském přístavním městě Tartús, která je jediným opěrným bodem ruského námořnictva ve Středomoří. Základna ale rozsahem není velká a podle ruských médií slouží hlavně k účelům servisu a logistiky.

K útokům proti povstalcům startují ruské bitevníky z letiště Hmímím u syrské Latákíje.

Kartapolov vyloučil nasazení pozemních sil

Ruské pozemní síly podle Kartapolova do bojů v Sýrii „v žádném případě“ nezasáhnou. Ruská armáda má nicméně veškeré technické možnosti k tomu, aby zasadila letecké a raketové údery proti teroristickým cílům v Iráku, upozornil ruský generál.

„Je to závislé na rozhodnutí našeho vrchního velitele,“ poukázal Kartapol na velitelské pravomoci prezidenta Putina.

Podle Jana Šíra, analytika z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK, by vybudování ruské základny v Sýrii zapadalo do logiky kroků, které už Moskva v zemi podniká.

Stávající podpora syrské armádě ze vzduchu se podle Šíra momentálně ukazuje jako nedostatečná.

„V případě, že prezident Putin nebude chtít ztratit tvář a utrpět v Sýrii fiasko, lze předpokládat navyšování dalších kapacit v Sýrii včetně rozšiřování té stávající základny,“ řekl Šír v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj se Rusko zřejmě chce etablovat jako významný hráč na Blízkém východě a v oblasti Středomoří, což by však mohla být pro poklidné urovnání války v Sýrii komplikace.

Ruská loď Azov při proplouvání Bosporem | Foto: Reuters

Sýrie | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme