Ministerstvo brzdí postih nepoctivých taxikářů, tvrdí primátor

Mezi pražským primátorem a ministerstvem financí to vře. Ministerstvo totiž podle Pavla Béma brzdí snahu Prahy vyčistit město od nepoctivých taxikářů, protože řeší jejich odvolání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

taxi na letišti

taxi na letišti | Foto: Jan Rosenauer

Pražský magistrát uloží taxikáři pokutu, ten se pak odvolá a resort financí výši pokuty sníží nebo jí úplně zruší. To zpomaluje celý proces sankcí proti nepoctivým taxikářům, kteří především na území hlavního města předražují neúměrně jízdné, stěžuje si pražský primátor Bém.

"Samozřejmě dovedu si představit, že při kritice předložení některých důkazních materiálů je možné takové odvolání znovu dopracovat a doplnit o příslušné doklady, ale takovýchto případů je daleko menší počet než těch, kde máme pocit, že ministerstvo financí nám vrací bezdůvodně námi uložené sankce," tvrdí Bém.

Ministerstvo financí s tím ale nesouhlasí. Jak řekl mluvčí resortu Marek Zeman, žádné pokuty taxikářů neřeší. Podle něj jde spíš o kompetenci ministerstva průmyslu a obchodu. "Nerozumím tomu, proč je ministerstvo takto osočováno. Pokud opravdu je pokuta udělena na základě živnostenského zákona, my nejsme příslušným resortem, který by mohl odpouštět tyto pokuty či rozhodovat o prominutí penále," uvedl Zeman.

Pražská taxislužba získala kvůli nepoctivosti světovou proslulost. Přesvědčil se o tom i samotný primátor, když na výzvu Mladé fronty Dnes otestoval taxislužbu v přestrojení za cizince. Loni provedl magistrát 501 kontrolních jízd, v 73 případech byly předraženy. Před třemi lety byla situace mnohem horší, předražena byla zhruba každá třetí jízda.

Za předražení může dostat taxikář až milionovou pokutu, za porušení jiných předpisů je sazba do 750.000 korun. Podle Béma udělil loni magistrát za špatné účtování ceny postihy za více než 5,7 milionu korun, vymohl asi dva milionu. Další zlepšení stavu taxislužby by měla přinést změna silničního zákona, kterou se nyní začne opět zabývat sněmovna.

Martin Hromádka, Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme