Palestinci zapálili židovskou svatyni. Prezident Abbás útok odsoudil

Vypálená židovská svatyně a pobodaný izraelský voják jsou výsledkem „dne hněvu“, který na dnešek vyhlásil Hamás společně s dalšími palestinskými radikálními skupinami. Extremisté vyzvali Palestince na Západním břehu k mohutným demonstracím po velké páteční modlitbě. Izraelská policie je po dvou týdnech útoků ve střehu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupiny mladých palestinských demonstrantů se střetávají s izraelskými vojáky

Skupiny mladých palestinských demonstrantů se střetávají s izraelskými vojáky | Zdroj: Reuters

„Izraelská policie pokračuje v bezpečnostních opatřeních v jeruzalémském Starém Městě a jeho okolí. Cílem je zabránit jakýmkoliv dalším teroristickým útokům,“ potvrdil mluvčí izraelské policie Micky Rozenfeld.

„Pro vstup na Chrámovou horu jsme stanovili věkový limit. Na páteční modlitbu mohou jen muži starší 40 let. Pro ženy žádná omezení neplatí,“ připomněl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hamás a další palestinské radikální skupiny vyhlásili dnešek „dnem hněvu“. Situaci v Izraeli sleduje zpravodaj Čro Štěpán Macháček

Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka se žádné mohutné protesty, ke kterým extremisté vyzývali, nekonaly.

Šlo prý spíše o jednotlivé střety skupin mladých Palestinců s izraelskými vojáky na některých místech Západního břehu.

Nejhorší situace je asi v Hebronu. Palestinec převlečený za novináře odpoledne na předměstí pobodal izraelského vojáka. Útočník byl vzápětí zastřelen.

Už ráno také Palestinci házeli zápalné lahve na židovskou svatyni – hrobku starozákonního Josefa nedaleko města Nábulus. Palestinský prezident Mahmúd Abbás žhářský útok odsoudil.

Izraelský velvyslanec pro ČRo: Na Židy útočí mladí 'osamělí vlci' vedení nenávistí

Číst článek

V Jeruzalémě panoval včera i dnes relativní klid. V některých východních částech stále fungují policejní checkpointy. Jedná se o čtvrti, ze kterých pocházeli někteří palestinští útočníci. Hlídky tam zastavují projíždějící vozidla a podrobné prohlížejí každého procházejícího.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedostatek komunikace přispívá k radikalizaci na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu, myslí si zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

K posledním smrtelným útokům došlo v Jeruzalémě v úterý. Celkem už od začátku října přišlo o život sedm Izraelců. Při různých střetech zemřelo také 30 Palestinců, a to včetně útočníků, kteří většinou bývají zastřeleni hned po činu.

Dnes se má konfliktem zabývat zvláštní jednání Rady bezpečnosti OSN. „Tato jednání většinou vyústí pouze v nějaká doporučení nebo výzvy, ale na konkrétní situaci pravděpodobně žádný dopad mít nebudou. Ostatně současné izraelské vedení Organizací spojených názorů dost pohrdá, takže si myslím, že to bude mít nulový dopad,“ uvažuje zpravodaj ČRo Macháček.

Mahmúd Abbás i izraelský premiér Benjamin Netanjahu také přislíbili v rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, že se pokusí situaci zklidnit.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme