Vývojáři testují u dronů padáky i airbagy. Systémy mají ochránit lidi v případě pádu stroje

Padák, airbag nebo speciální síť pro zachycení dronu. Vývojáři přicházejí s různými nápady, jak zabránit tomu, aby pád bezpilotního letounu někoho zranil. Důležité pro ně ale také je ochránit zařízení, které bývá součástí dronu, jako je třeba drahá kamera nebo fotoaparát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dron, drone, model dronu, bezpilotní letadlo, bezpilotní letoun

dron, drone, model dronu, bezpilotní letadlo, bezpilotní letoun | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Drony slouží filmařům nebo armádě, dokážou ale i dopravit balíček léků na místo určení nebo zachraňovat životy. Zvládnou například hledat lidi zasypané lavinou.

„Budeme letos v zimě testovat, pokud bude v horách sníh, detektory signálu mobilních telefonů nebo lavinových peepsů. Měli bychom být schopni v dohledné budoucnosti proletět nad lavinovým polem a zjistit přesně, ve kterých místech se člověk nachází,“ popisuje Martin Kaftan z firmy, která bezpilotní letadla vyrábí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývojáři testují u dronů padáky nebo airbagy. Systémy mají ochránit lidi v případě pádu stroje. Natáčel redaktor Martin Karlík

Při natáčení filmových záběrů nebo monitoringu stavu elektrického vedení se občas drony dostávají nad hlavy lidí, přestože to předpisy zakazují. To může být v případě závady a pádu bezpilotního letounu problém.

Vývojáři proto zkouší případný náraz stroje co nejvíc utlumit. Testují různé padáky nebo airbagy, které dron před dopadem obalí.

„Záchranné systémy jsou záchranné, nikoli přistávací. Z mého pohledu jsou primárně určené ne na záchranu techniky, ale hlavně na to, aby to dole nikoho nezranilo nebo nezabilo,“ dodává konstruktér dronů Jan Sejkora.

Na leteckých dnech nebo závodech, kde se drony předvádějí veřejnosti, se musí používat speciální sítě, které chrání diváky.

Dlouholetý letecký modelář a pilot dronů Roman Pospíšil ale upozorňuje, že dodržovat předpisy a hlavně nelétat v blízkosti lidí musí i ten, kdo si koupí malý létající stroj v hračkářství.

„Dneska si to může koupit každý. Hotový dron, který vyndáte z krabice a nabijete, létá docela velmi slušně. Přístup k tomu má široká veřejnost,“ upozorňuje Pospíšil.

Úřady v Česku už registrují několik nehod dronů, které zatím naštěstí skončily jen materiální škodami.

Dron - příklady možného využití | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme