Obviněný hejtman Rozbořil jednal se Sobotkou, rezignaci odmítl

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), kterého policie obvinila z podplácení, ani po dnešní schůzce s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou nerezignoval na post v čele krajské samosprávy. Rozbořilovo rozhodnutí podpořila většina krajského výboru. Sobotka by byl radši, kdyby se hejtman rozhodl z funkce odejít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rozbořil (ČSSD). Předvolební debata z Olomouckého kraje

Jiří Rozbořil (ČSSD). Předvolební debata z Olomouckého kraje | Foto: Radim Beznoska

„Já to nepokládám za rozumné rozhodnutí, ani z pohledu Olomouckého kraje, ani z pohledu sociální demokracie. Nicméně je to jeho vůle a jeho rozhodnutí,“ řekl Sobotka.

Premiér už včera vyzval hejtmana k rezignaci a názor nezměnil ani dnes. Podle něj by člověk čelící obvinění neměl zastávat takto vysokou funkci.

„Myslím si, že pan Rozbořil by měl, než bude celá věc objasněna, než se rozhodne o tom, jestli spáchal nebo nespáchal nějaký trestný čin, na to období rezignovat a měl by být z řad sociálních demokratů nominován nový kandidát na hejtmana. Bohužel pan Rozbořil tohle řešení odmítl,“ doplnil Sobotka.

Policie tento týden obvinila Rozbořila a další tři lidi, mezi kterými jsou dva důstojníci policie. Rozbořil s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění.

Podle předsedy krajského výboru Jiřího Zemánka zástupci předsednictva ČSSD na jednání v Olomouci své spolustraníky z Olomouckého kraje nabádali k tomu, aby se hejtman vzdal své funkce, což by prý bylo nejlepší řešení.

„Proti tomu zaznívaly názory v debatě z členů klubu zastupitelů a členů krajského výkonného výboru, kteří víceméně většinově podporovali rozhodnutí, aby pan hejtman nerezignoval do doby, než se jednoznačně prokáže, že skutky, které mu byly zatím přičteny, jsou skutky, které vykonal či nikoliv,“ uvedl Zemánek.

Korupční kauza spustila personální změny v policii, končí šéf kriminálky Pospíšek

Číst článek

Rozbořil dnes členům krajského výboru ČSSD vysvětlil okolnosti svého obvinění a v tajné volbě poté získal většinovou podporu. Novinářům řekl, že z 29 přítomných ho podpořilo 21 členů krajského vedení.

Zemánek míní, že rezignace Rozbořila by za stávající situace mohla být vnímána jako přiznání toho, že se provinil proti zákonu. Podle Zemánka je třeba ctít presumpci neviny.

V olomoucké korupční kauze byli vedle Rozbořila obviněni také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel a Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langra.

Za údajné ovlivňování vyšetřování různých případů jim hrozí až deset let vězení. Obvinění policisté z Olomouckého kraje asi budou postaveni mimo službu po propuštění z vazby. Další opatření by zatím podle prezidia nebyla adekvátní.

Rozbořil, který je hejtmanem od roku 2012, novinářům ve čtvrtek řekl, že úplatek nenabízel.

„Má role v této kauze je podle mého názoru nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou,“ uvedl. Proti obvinění podal stížnost. Zároveň řekl, že zatím nebude rezignovat a o svém případu se rozhodl informovat vedení ČSSD.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme