Na nádraží ve Vídni se o uprchlíky starají stovky dobrovolníků

Desítky tisíc uprchlíků, kteří jsou stále na cestě do Evropy takzvanou balkánskou trasou, zasáhlo chladné počasí. I Rakousko hlásí řadu běženců, kteří na jeho hranice dorazí jen slabě oblečení a v sandálech. Například na vídeňském nádraží Westbahnhof za poslední měsíc vyrostlo doslova logistické centrum, které má uprchlíky především nasytit a také zahřát. Pak už je čeká poslední úsek cesty, pro většinu z nich do Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci na vídeňském nádraží nosí  uprchlíkům jídlo i oblečení

Dobrovolníci na vídeňském nádraží nosí uprchlíkům jídlo i oblečení | Foto: Vojtěch Berger

Vídeňské nádraží se v posledních pár týdnech stalo klíčovou přestupní stanicí pro uprchlíky. To, že tam dostanou všechno potřebné, je zásluha stovek dobrovolníků i obyčejných lidí z ulice, kteří chodí na nádraží darovat všechno od banánů po čepice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vídeňské nádraží se v posledních pár týdnech stalo klíčovou přestupní stanicí pro uprchlíky. Dostanou tam teplé jídlo i oblečení

Na prvním nástupišti vídeňského Západního nádraží odjel speciální vlak do Linze, který byl plný uprchlíků. Ti, co se nevešli, čekají na nástupišti. Lidé z vídeňské charity tam rozdávají jídlo.

Ve skladu potravin na nádraží se co chvíli zastaví někdo z ulice a přinese ovoce, oblečení, deku nebo hygienické potřeby.

Od začátku září procházejí Západním nádražím tisíce uprchlíků denně. Většina z nich nežádá v Rakousku o azyl a zdrží se tu jen pár hodin. Dobrovolníci přesto chtějí, aby tento přestup z vlaku do vlaku byl pro uprchlíky příjemný.

Dvě tuny banánů každý den, k tomu palety müsli tyčinek, sušenek, pytle jablek. To všechno přinesli Vídeňané, katolická charita nemusela koupit prakticky nic.

Darované jídlo a oblečení třídí v několika směnách stovky dobrovolníků. Po nádraží chodí stejně dobrovolně i tlumočníci, na bundě mají vždy přehlednou tabulku, jakými jazyky právě ten který z nich umí.

Dobrovolníci na vídeňském nádraží nosí uprchlíkům jídlo i oblečení | Foto: Vojtěch Berger

Tradice a solidarita

Vídeň, kterou v minulosti prošla řada uprchlických vln, na tradici navázala. Restaurace na náměstí Karlsplatz nabízí uprchlíkům speciální menu v přepočtu asi za 100 korun, což je na Vídeň přímo dumpingová cena.

„Funguje to tak, že host tuhle částku zaplatí a restaurace pak vystaví poukázku na oběd některé charitativní organizaci, která ji dá uprchlíkovi a ten se může v příjemném prostředí najíst," popsal šéf restaurace Andreas Wiesmüller.

Solidaritu Vídeňanů s uprchlíky prokázaly i výsledky voleb z minulého víkendu. Vyhrála je sociální demokracie, která se uprchlíků jasně zastala proti populistické straně Svobodných.

Dobrovolníci na vídeňském nádraží nosí uprchlíkům jídlo i oblečení | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme