Lékaři mohou nově předepisovat měsíčně až 180 gramů léčebného konopí

Léčba konopím může začít. Nově platí vyhláška, od které si odborníci slibují, že konečně zvýší zájem o léčbu konopím nejenom mezi pacienty, ale hlavně mezi lékaři. Vyhláška především zásadně zvyšuje měsíční dávku konopí a rozšiřuje množství diagnóz, které lze konopím léčit. Cenu léčebného konopí ale vyhláška neřeší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy

Léčebné konopí. Lékovka s pěti gramy | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Vyhláška bezesporu představuje přelom,“ říká drogový epidemiolog a poradce ministra zdravotnictví Tomáš Zábranský. Je letitým propagátorem léčebného konopí a vyhláška podle něj konečně otevírá prostor pro léčbu.

„Předchozí vyhláška byla přesně naopak. Zákon nenaplňovala, ale blokovala. Lékařskou vědou se neřídila, naopak ji ignorovala, až popírala. Tomu je konečně konec,“ vysvětluje Zábranský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvýšená měsíční dávka léčebného konopí umožní lékařům stanovit správnou terapii

Vyhláška především zvyšuje měsíční dávku pro jednoho pacienta z 30 na 180 gramů konopí, což umožní lékařům stanovit tu správnou terapii. Doposud se lékaři do léčby konopím nehrnuli.

„Do této chvíle máme celkem 20 lékařů, kteří mohou konopí pro léčebné použití pacientům předepisovat,“ uvádí mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková. Nová vyhláška také ruší omezení pro internisty, kteří nemohli předepisovat konopí ambulantně.

Lékaři se nehrnuli do léčby i z toho důvodu, že konopí je drahé a mnozí pacienti si ho nemohou dovolit. I proto zatím konopí vydávají jen dvě lékárny. Jednu z nich řídí v Uherském Hradišti Ivo Dokoupil.

„Druhá věc je, a to musí vzejít od pacientů, aby po svých lékařích požadovali právě předpis konopí. Pokud se situace nějakým způsobem dá do pohybu, věřím, že se na tom začnou podílet i zdravotní pojišťovny, pokud léčba bude přinášet nějaké efekty. To je ale zatím hudba budoucnosti,“ říká Dokoupil.

Léčebné konopí | Foto: Michal Jindra

Jeden gram konopí v lékárně doposud stojí zhruba 300 korun, což je paradoxně více než na černém trhu. Na jaře se ale objeví v lékárnách i jedna odrůda českého konopí, jeden gram by měl stát kolem sta korun.

Konopí se používá především pro mírnění bolestí například u rakoviny nebo revmatických onemocnění nebo třeba při léčbě roztroušené sklerózy.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme