Problémy s nočním únikem moči má až 15 procent pětiletých dětí

Celou noc klidně spí. Ráno je ale rodiče najdou v mokré posteli. Dětí, které neudrží během spánku moč, v posledních letech přibývá. Poruchou trpí až 15 procent pětiletých chlapců a dívek. V polovině případů jde podle lékařů o nějakou funkční vadu. Urologové upozorňují na to, že takových poruch v posledních letech přibývá. Jen ojediněle za to může i stres, například když se rodiče rozvádějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Freeimages

Rána bývala nejtěžší. Když Sandra probouzela svoji pětiletou dceru, většinou ji našla v mokré, počurané posteli.

„Třikrát, čtyřikrát, někdy i šestkrát do týdne se jí stala nehoda a bylo jedno, jestli jsem jí dala před spaním vyčurat nebo ne,“ popsala Sandra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy s nočním únikem moči mají děti podle lékařů především kvůli funkčním vadám. Jen ojediněle za to může i stres

Noční vstávání, převlékání a praní prádla donutilo matku, aby situaci řešila. Dětská lékařka poslala pětiletou holčičku na nefrologii. Vyšetření ukázalo, že dítě trpí enurézou.

„Močový měchýř samovolně spustí. V kombinaci s tím, že nemá sníženou produkci moči, protože si tělo neuvědomí, že spí, takže se sama nevzbudila. Nevzbudilo ji ani to, že se počurala,“ dodala Sandra.

Podle lékařů má s pomočováním problém až 15 procent pětiletých dětí. U poloviny z nich za to může nějaká anatomická zvláštnost.

„V 50 procentech případů zjišťujeme, že je tam ještě nějaký další problém, který potom řešíme. Psychická stránka může být až druhotná,“ uvedl dětský urolog Radim Kočvara z Všeobecné fakultní nemocnice.

Podle něj je důležité dítě za pomočování netrestat. „Aby se dítě s vámi dokázalo domluvit, aby ho to neponižovalo. Výčitky nebo trestání dítěte nevedou vůbec k ničemu,“ doplnil Kočvara.

Dětem, které během spánku neudrží moč, mění lékaři jídelníček. Vyřadí z večeří polévky, solená a kořeněná jídla, ovocné dráždivé šťávy, sníží večerní příjem tekutin. Mohou i nasadit léky, které upraví tvorbu moče.

„Potom pomohly metody, kdy se jde vyčurat předtím, než se jde umýt, pak než jde spát, a pak jsem ji budila přibližně hodinu až dvě po usnutí. Plus k tomu léky,“ popsala matka Sandra, co pomohlo její dnes už desetileté dceři.

„Teď je to jednou za dva až tři měsíce. Musíme to prostě hlídat. Ještě třeba tři až čtyři roky, puberta a všechno to může do toho nějak promluvit,“ dodala Sandra.

Podle lékařů problémy s nočním únikem moči většinou vymizí. Asi jedno až dvě procenta lidí tím ale trpí i v dospělosti.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme