Týden českého filmu v Záhřebu zahájil snímek Fair Play s Aňou Geislerovou

Chorvatským divákům se už po 22. představuje česká kinematografie. Tradiční přehlídku v metropoli Záhřebu zahájil snímek Fair Play s Aňou Geislerovou. Celkem se divákům představí šest českých filmů, o které je i letos velký zájem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fair Play - Judit Bárdos a Eva Josefíková

Fair Play - Judit Bárdos a Eva Josefíková | Foto: Negativ Film Productions

Před kinem Evropa v centru Záhřebu je rušno. Lidé se hrnou dovnitř a mezi nimi je i řada diplomatů a politiků.

Nechybí ani hlavní hvězda večera Aňa Geislerová, která neskrývá potěšení z toho, že organizátoři zařadili na úvod právě snímek Fair Play.

„Jsem moc ráda, protože si myslím, že tento film je fakt dobrý a opravdu mě mrzelo, že se prosmýknul Českými lvy. Podle mě si nějaké medaile zasloužil,“ říká nositelka pěti Českých lvů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Záhřebu začal Týden českého filmu. Slavnostně ho zahájili ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD a herečka Aňa Geislerová. Více Robert Mikoláš

Podle ní je navíc film režisérky Andrey Sedláčkové odehrávající se v 80. letech v Československu i nadále aktuální.

„Myslím si, že bychom nikdy neměli přijmout vítězství, které není na základě fair play. Možná to lidi dokážou, ale neumím si představit, žít s tím potom dál. Musí to být těžké,“ dodává Aňa Geislerová.

Na film i na výkon populární české herečky se těší stovky obyvatel Záhřebu. „Už jsme byli i na předchozích ročnících Týdne českého filmu, líbí se nám. Navíc sám mám české kořeny. Z poslední doby mne pak zaujaly hlavně Vratné lahve,“ prozrazuje asi 25letý muž.

A že zájem o českou kinematografii každým rokem roste, dosvědčují i čeští krajané. „Mladí mají zájem velice, jelikož pochopili, že český humor je zvláštní. Jsou to ale spíše milovníci, kteří filmu rozumí. Myslím si však, že se festival dostává do povědomí veřejnosti stále více,“ potvrzuje Alenka Štokičová, předsedkyně spolku Česká beseda.

„Do Chorvatska přijíždí velké množství Čechů každý rok, takže je normální, když si o sobě také něco řekneme. Že to tady tolik Chorvatů zajímá, je příjemná věc,“ neskrývá radost český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Vedle snímku Fair Play mohou chorvatští diváci vidět i snímky Cesta ven, Ve stínu, Vrásky z lásky, Fotograf nebo Malá z rybárny.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme