Změna pravidel v NHL může ovlivnit typický zámořský styl hry

Pokus o krok kupředu může být někdy i krokem zpět. Ukazuje to i NHL, nejslavnější hokejová soutěž na světě. V ní mohou od nové sezony trenéři požádat o video, pokud cítí, že soupeř dal gól poté, co omezil brankáře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřiště New Jersey Devils v kanadskoamerické NHL

Hřiště New Jersey Devils v kanadskoamerické NHL | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

„Náš brankář říkal, že se ho soupeř dotknul a trochu mu bránil. Myslím si, že použití videa zabrání spoustě sporných gólů. Vždycky, když si kouč video vyžádal, bylo to správně,“ myslí si český útočník Tomáš Hertl.

Může se zdát, že NHL tak přijde o branky, kterými je kanadský a americký hokej tak typický - tlačit se do branky, clonit a důrazně dorážet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Tomáše Hertla zabrání použití videa mnoha sporným gólům

„Nevylučuje se, ale gól neplatí. V tomto ohledu funguje video opravdu perfektně. Je dobře, že to trenéři využívají. Bude to nový fenomén,“ říká jeden z rozhodčích Jeff.

A tady je hlavní problém. Proč tedy nevyloučit útočícího hráče, když se dopustil nedovoleného bránění, na jehož základě branka neplatí? Trochu to připomíná diskuzi nad současným vylučováním za faul na jedné straně a simulováním na té druhé. I přesto si videorozhodčí Jerry Dolman myslí, že jde o posun dopředu.

„Jistě, přináší to nový rozměr pro NHL. Je to samozřejmě krok kupředu, hokejová soutěž jde s těmi dalšími. V ostatních sportech funguje video také dobře,“ doplňuje Dolman.

Plekanec se v NHL stal první obětí změny pravidel, Hertl a Hudler se zapsali mezi střelce

Číst článek

Je samozřejmě v pořádku, že je možné zamezit křivdě. Ale aby se NHL nestala videem přetechnizovanou soutěží, kde pomalu vymizí krása její tvrdosti. Protože i ošklivé góly musí padat a právě ostrá hra před brankou je to, co zámořský hokej zdobí. Tak snad zdobit nepřestane.

Stanislav Zbyněk, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme