Zastánci i odpůrci migrace se sešli na demonstracích v centru Prahy

V centru Prahy se odpoledne sešlo několik stovek odpůrců migrace a islámu i těch, jimž vadí xenofobie a rasismus. Protest proti uprchlíkům se konal před Národním muzeem, zastánci se shromáždili u sochy svatého Václava. Oddělila je tak magistrála.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Václavském náměstí se sešly stovky odpůrců a zastánců migrantů

Na Václavském náměstí se sešly stovky odpůrců a zastánců migrantů | Foto: Simona Bartošová

Asi dvě stovky účastníků protestu, který uspořádala iniciativa Proti projevům nenávisti, měly s sebou transparenty s nápisy Vychovejme (nevy)Chovance nebo Nejsou to uprchlíci, ale lidé.

Druhý tábor demonstrantů čítal podle pražské policie asi tisícovku lidí. Akce odpůrců islámu s názvem Za naši kulturu a bezpečnou zem začala národní hymnou. Účastníci mávali českými vlajkami, podpořily je zhruba tři desítky motorkářů, kteří projeli po magistrále pod muzeem.

Z jeho schodiště k davu promluvili například politici Tomio Okamura či Radim Fiala a zpěvák Aleš Brichta. Okamura zopakoval požadavek na neprodyšné uzavření hranic. Na místě bylo možné podepisovat petici za vystoupení Česka z EU.

Na Václavském náměstí se sešly stovky odpůrců a zastánců migrantů | Foto: Simona Bartošová

Při Okamurově proslovu začali u sochy svatého Václava pískat na píšťalky někteří účastníci druhé demonstrace. Strkanici několika lidí policie hned uklidnila. Na místě byl i antikonfliktní tým.

Situace se znovu přiostřila poté, co zastánci migrantů prošli za doprovodu policistů ulicemi Opletalovou a Politických vězňů přes Wilsonovu k Vinohradské. Tam minuli shromáždění odpůrců migrace. Oba tábory po sobě pískaly a pokřikovaly, policie je ale oddělila. Dav se pak Londýnskou a Rumunskou dostal na náměstí Míru, kde akci ukončila vystoupení několika řečníků.

Mezi ty, co volají po větší solidaritě s uprchlíky, přišli třeba koordinátor pomoci v Maďarsku Jan Vrobel či socioložka Jiřina Šiklová.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme